Indisciplina si greselile, motive de concediere
Data publicarii: 27-01-2009 | HR/CariereIndisciplina si greselile profesionale, mai ales cele comise in mod repetat, nu mai sunt usor tolerate de angajatori. Angajatii indisciplinati si cei care comit greseli ar putea fi printre primii trecuti pe lista de concedieri, sunt de parere specialistii in resurse umane.
"Intotdeauna angajatorii au renuntat mai usor la angajatii indisciplinati. Pe langa faptul ca pot produce pagube insemnate companiei, acestia introduc si o atmosfera nesanatoasa in randul echipelor din care fac parte si produc insatisfactie celor care trebuie sa lucreze cu ei. De aceea, companiile cauta sa se desparta de acest tip de angajati cat mai repede posibil", spune Irina Manolescu, executive director pentru compania de consultanta in resurse umane Career Solutions International. Aceasta mai adauga ca, pentru a-si indeplini obiectivele, companiile au nevoie, in contextul actual, de angajati care isi indeplinesc sarcinile, creeaza o atmosfera placuta si sunt deschisi si comunicativi.
Potrivit Irinei Vasile, managing director al firmei de executive search Antal International, nu mai este timp pentru a tolera indisciplina si greselile in cadrul companiei. "Concedierile au devenit o necesitate pentru a supravietui crizei si a proteja cash flow-ul companiei. In contextul actual, primii care vor pleca vor fi ultimii sositi si cei mai putin indispensabili si mai putin performanti. S-a terminat cu simpatiile sau antipatiile de alta data", spune Vasile.
Printre cei care ar putea fi disponibilizati se numara si angajatii care comit greseli frecvente, pe care le repeta la nesfarsit. "A gresi este omeneste si este de iertat. Ceea ce este de condamnat este a nu invata din greseala facuta. Sunt persoane care nu vor sa invete din propriile greseli si au o atitudine de genul «las ca stiu eu cum sa fac» sau «e bine si asa». Acestea sunt persoanele de care companiile vor incerca sa se desparta", crede Manolescu. Managerii sunt cei care risca cel mai mult in momentul in care fac greseli si nu invata din ele. "Pentru un manager, a nu invata din propriile greseli este de neiertat, mai ales ca acea persoana trebuie sa fie un role model pentru membrii echipei sale si pentru ceilalti angajati", spune Manolescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri