Sase erori capitale care au dus la declansarea crizei financiare

Data publicarii: 27-01-2009 | International

Gravele probleme economice cu care se confrunta intreaga lumea de mai bine de un an puteau fi evitate daca economistii, bancile, factorii de decizie, institutiile de reglementare a pietei de capital sau cele de rating nu faceau o serie de greseli grave. Cum timpul nu mai poate fi dat inapoi, singurele modalitati in care pot fi exploatate aceste erori sunt constientizarea lor si evitarea repetarii in viitor. 

Alan S. Blinder, profesor de economie la Princeton si fost vicepresedinte al Rezervei Federale americane, a identificat un lant de sase greseli capitale care, coloborate, au dus la situatia aparent fara iesire de azi.

1. Nesupravegherea produselor financiare derivate. In 1998 Brooksley E. Born, presedinta Commodity Futures Trading Commission, a propus extinderea supravegherii si asupra instrumentelor derivate. Propunerea s-a lovit de opozitia a trei institutii grele: Trezoreria, Rezerva Federala si Securities and Exchange Commission (SEC), institutie care supervizeaza instrumentele financiare transferabile si valorile mobiliare.

2. Escaladarea indatorarii. Potrivit lui Blinder, a doua eroare a fost facuta in 2004, cand SEC a permis companiilor financiare sa faca mai multe investitii cu bani imprumutati. Daca pana in 2004 raportul intre banii proprii si cei imprumutati era de 12 la 1, dupa aceasta a crescut pana la 33 la 1. Acest fapt a dus la o crestere rapida, insa foarte fragila.

3. Cresterea pietei creditelor ipotecare. Aceasta s-a intamplat in mai multe etape, intre 2004 si 2007. Standardele de imprumut au devenit mult mai indulgente si multe tranzactii dubioase au devenit practici comune.

Vina nu apartine doar institutiilor care au abilitatea de reglementare a bancilor. Multe dintre produsele de tip subprime isi au originea in afara sistemului bancar si sunt in afara ograzii reglementatorilor federali.

4. Lipsa unui plan pentru protejarea proprietarilor. Guvernul american nu a initiat o actiune hotarata prin care casele cumparate prin credit ipotecar sa ramana in posesia proprietarilor. Blinder crede ca ideologia ''laissez-faire'' imbratisata de autoritati a adus mari prejudicii economiei.

5. Abandonarea Lehman Brothers. Analistul este de pare ca a fost o eroare imensa neinterventia in cazul Lehman. Colosul bancar si-a anuntat in septembrie 2008 falimentul, fara a mai beneficia de ajutorul guvernamental dat cu generozitate altor institutii bancare. Prabusirea uneia dintre cele mai respectate banci le-a indus investitorilor sentimentul ca nicio companie nu este sigura, ceea ce a dus la o neincredere generala pe bursa.

6. Slaba gestionare a ajutoarelor. Asa numitul Program de ajutor al companiilor cu probleme, cu o valoare initiala de 700 miliarde de dolari, s-a evaporat fara a avea vreun efect vizibil. Majoritatea banilor au fost folositi in infuzia de capital in banci transformate in gauri negre pe piata de capital.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: