Trichet nu va ezita sa ia masuri neconvetionale

Data publicarii: 29-01-2009 | International

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, nu va ezita sa ia masuri neconventionale, ca sa faca fata crizei, a declarat acesta in interviul acordat Bloomberg TV si citat de AFP.

"Traim intr-o lume care nu este conventionala. Cat priveste decizia de a face sau nu operatiuni neconventionale, am spus deja ca nu exclud aceasta varianta", a declarat seful BCE.

Trichet a fost intrebat despre un eventual recurs in zona euro la o majorare fortata a masei monetare (quantitative easing): bancile centrale cumpara titluri ale Trezoreriei sau active ale bancilor comerciale, injectand masiv lichiditati in schimb, in incercarea de a detensiona piata monetara.

Acest tip de politica neconventionala comparativ cu alte instrumente clasice, cum sunt dobanda de politica monetara sau operatiunile de creditare a bancilor comerciale, a fost experimentata in Japonia la inceputul anilor 2000, iar apoi, mai recent, de banca centrala americana, Federal Reserve (Fed).

De altfel, presedintele Bancii Centrale Europene a spus ca nu vede "nimic dificil" in a lua decizii pentru o uniune monetara alcatuita din 16 tari diferite.

"Nimic din ceea ce am putea face nu ne este impiedicat din cauza prezentei unor guverne diferite", a spus Trichet.

BCE le-a dat deja indicii jucatorilor de pe pietele financiare ca va face o pauza in februarie in ceea ce priveste relaxarea politicii monetare, dar a lasat sa se inteleaga ca in martie ar putea cobori din nou dobanda cheie.

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene este in prezent de 2%, un nivel minim din intreaga existenta a institutiei cu sediul la Frankfurt.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: