Atentie, in anul de criza 2009 Fiscul va calca pragul

Data publicarii: 29-01-2009 | Afaceri

Se anunta un an plin de controale de la Garda Financiara la toate companiile rau-platnice din Romania, dar mai ales pentru cele straine care au filiale pe piata locala. Motivul: necesitatea cresterii gradului de colectare a veniturilor la buget, mai ales dupa ce, in ultimele luni ale anului trecut, incasarile au scazut substantial.

"Ne asteptam la cresterea controalelor fiscale. Autoritatile de control vor fi mult mai agresive decat anul trecut, iar companiile trebuie sa fie mult mai pregatite decat inainte", a declarat Alexander Milcev, partener la compania de consultanta financiara si audit Ernst&Young.

 El s-a referit cu precadere la controalele in ceea ce priveste preturile de transfer dintre societatile mama si filiale. Ce inseamna aceasta? Spre exemplu, o firma profitabila din cadrul unui grup transfera o suma de bani catre o alta cu pierderi, din cadrul aceluiasi grup, prin supraevaluarea sau subevaluarea unor preturi intragrup. Astfel, firma profitabila poate evita plata impozitului pe profit. Fiscul tace malc.

"Organele de inspectie fiscala au competenta pentru verificarea tuturor obligatiilor fiscale ale unui contribuabil, iar actiunile de inspectie fiscala ce vor fi realizate de catre acestea in anul 2009 vor viza toate domeniile ce prezinta risc pentru administrarea fiscala", conform unui comunicat ANAF remis Gandul.

Legea exista, dar nu se aplica

"Autoritatile fiscale pot ajusta marimea venitului sau a cheltuielii oricareia dintre firme, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei intre entitati afiliate, potrivit Codului Fiscal. Este greu de evaluat cu cat va creste gradul de colectare, dar cu siguranta este un plus", a declarat pentru Gandul Gabriel Biris, partener in cadrul firmei de avocatura si de consultanta fiscala Biris&Goran. Legea exista inca din 2004, dar nu se aplica, spre deosebire de statele dezvoltate, care au o practica foarte solida in acest domeniu, adauga Biris. O asemenea examinare se poate lasa cu recalcularea impozitului pe profit.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: