Inghetarea salariilor sau colaps economic
Data publicarii: 29-01-2009 | EconomieMasura de inghetare a cresterii salariilor si a pensiilor, care ar fi sustinuta si de presedintele Basescu, a ridicat un val de nemultumiri in randul sindicalistilor. In opinia economistilor, aplicarea ei este insa absolut necesara, in caz contrar economia Romaniei "va intra in sant".
Masura de inghetare a salariilor printr-un moratoriu de sase luni a fost luata in calcul marti noapte de liderii PDL si PSD, reuniti in sedinta coalitiei. Gheorghe Flutur, vicepresedintele PDL, a spus ca "au fost discutate mai multe scenarii", insa nu s-a luat nici o decizie in acest sens. Premierul Emil Boc a declarat ieri, dupa intalnirea de la Ministerul Finantelor, ca astazi, in sedinta de guvern, "se vor lua si deciziile politice".
In schimb, reprezentantii PSD par ca nici nu vor sa auda de posibilitatea aplicarii unui moratoriu pe salarii si pensii, in ciuda riscurilor pe care o astfel de masura le impune pentru economia Romaniei. Presedintele Comisiei de Politica Economica din Camera Deputatilor, Mihai Tudose, ne-a spus ca "ultima varianta, in cazul ca se prabuseste totul, ar fi sa se inghete salariile", pe care, de altfel, o considera "o masura extrema". Pe de alta parte, economistii si reprezentantii patronatelor sustin ca in cazul in care nu se vor ingheta orice fel de cresteri salariale si ale pensiilor, consecintele derapajelor economice vor fi foarte mari.
Economistul Ilie Serbanescu socoteste ca "aceasta masura trebuie sa fie facuta chiar daca nu convine", urmarile fiind benefice: "se ingheata salariile, atunci pot fi date, daca nu, nu". si economistul liberal Daniel Daianu considera ca "in perioade de criza cresterile salariale nu au sens, mai ales cand constrangerile bugetare sunt foarte mari". In caz contrar, Ilie serbanescu sustine ca "guvernantii vor ajunge in situatia de a nu mai avea de unde sa dea" si de aceea ar fi mai bine ca "in momentul in care au bani sa faca ceva din timp, si nu sa astepte pana nu vor mai avea pe unde sa scoata camasa".
De aceea, serbanescu precizeaza ca cele doua legi de marire a salariilor si a pensiilor nu numai ca nu ar trebui aplicate, dar ar trebui chiar revocate. Daca se va merge pe ideea maririi lefurilor, in opinia lui Daniel Daianu, vor trebui reduse drastic cheltuielile pentru ca "in momentul in care cresti undeva, trebuie sa scazi din alta parte". In acest sens, economistul liberal considera ca decizia Guvernului de a reduce posturile din administratia centrala nu este suficienta pentru a acoperi cresterile salariale.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri