Inghetarea salariilor sau colaps economic

Data publicarii: 29-01-2009 | Economie

Masura de inghetare a cresterii salariilor si a pensiilor, care ar fi sustinuta si de presedintele Basescu, a ridicat un val de nemultumiri in randul sindicalistilor. In opinia economistilor, aplicarea ei este insa absolut necesara, in caz contrar economia Romaniei "va intra in sant".

Masura de inghetare a salariilor printr-un moratoriu de sase luni a fost luata in calcul marti noapte de liderii PDL si PSD, reuniti in sedinta coalitiei. Gheorghe Flutur, vicepresedintele PDL, a spus ca "au fost discutate mai multe scenarii", insa nu s-a luat nici o decizie in acest sens. Premierul Emil Boc a declarat ieri, dupa intalnirea de la Ministerul Finantelor, ca astazi, in sedinta de guvern, "se vor lua si deciziile politice".

In schimb, reprezentantii PSD par ca nici nu vor sa auda de posibilitatea aplicarii unui moratoriu pe salarii si pensii, in ciuda riscurilor pe care o astfel de masura le impune pentru economia Romaniei. Presedintele Comisiei de Politica Economica din Camera Deputatilor,  Mihai Tudose, ne-a spus ca "ultima varianta, in cazul ca se prabuseste totul, ar fi sa se inghete salariile", pe care, de altfel, o considera "o masura extrema". Pe de alta parte, economistii si reprezentantii patronatelor sustin ca in cazul in care nu se vor ingheta orice fel de cresteri salariale si ale pensiilor, consecintele derapajelor economice vor fi foarte mari.

Economistul Ilie Serbanescu socoteste ca "aceasta masura trebuie sa fie facuta chiar daca nu convine", urmarile fiind benefice: "se ingheata salariile, atunci pot fi date, daca nu, nu". si economistul liberal Daniel Daianu considera ca "in perioade de criza cresterile salariale nu au sens, mai ales cand constrangerile bugetare sunt foarte mari". In caz contrar, Ilie serbanescu sustine ca "guvernantii vor ajunge in situatia de a nu mai avea de unde sa dea" si de aceea ar fi mai bine ca "in momentul in care au bani sa faca ceva din timp, si nu sa astepte pana nu vor mai avea pe unde sa scoata camasa".

De aceea, serbanescu precizeaza ca cele doua legi de marire a salariilor si a pensiilor nu numai ca nu ar trebui aplicate, dar ar trebui chiar revocate. Daca se va merge pe ideea maririi lefurilor, in opinia lui Daniel Daianu, vor trebui reduse drastic cheltuielile pentru ca "in momentul in care cresti undeva, trebuie sa scazi din alta parte". In acest sens, economistul liberal considera ca decizia Guvernului de a reduce posturile din administratia centrala nu este suficienta pentru a acoperi cresterile salariale.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: