Expunerea Austriei la sectorul bancar est-european este un risc controlabil

Data publicarii: 29-01-2009 | International

Expunerea Austriei pe sectorul bancar al Europei emergente este un risc ce poate fi gestionat, dar care trebuie supravegheat cu atentie, a avertizat joi seful bancii centrale a Austriei, citat de Reuters.

Austria are legaturi economice profunde in regiune, in contextul in care bancile austriece au imprumutat 290 miliarde dolari in zona, care echivaleaza cu 70% din produsul intern brut (PIB) al tarii.

La inceputul saptamanii, Austria a facut un apel catre alte state membre ale Uniunii Europene (UE) sa ia in considerare o initiativa menita sa sustina sectorul bancar din regiunea Europei emergente.

"Exista, bineinteles, un risc, dar este unul care poate fi gestionat, unul pe care il avem sub control si pe care trebuie sa il urmarim foarte indeaproape", a declarat, la un post de radio austriac, seful bancii centrale, Ewald Nowotny.

"Conjunctura economica din regiune este dificila, dar acest lucru nu este in niciun fel o amenintare nici la existenta bancilor din Europa de est, nici la a celor austriece", a afirmat, la radio ORF, Nowotny, care face parte si din consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).

Nowotny a adaugat ca este important sa fie facuta o distinctie intre diferitele tari din regiune. Astfel, Slovacia, a spus seful bancii centrale a Austriei, este acum stat membru al zonei euro si nu poate fi comparata cu Ucraina, de exemplu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: