Concedierile si salariile ii streseaza pe angajati

Data publicarii: 29-01-2009 | HR/Cariere

Aproape 40% dintre angajatii romani au declarat ca firma pentru care lucreaza a facut disponibilizari din cauza crizei financiare, in timp ce 23% au spus ca stoparea angajarilor reprezinta principala problema pe piata muncii, potrivit unui studiu Myjob la care au participat peste 2.700 de angajati.

Studiul mai arata ca peste 15% dintre respondenti au declarat ca firma la care lucreaza si-a luat masuri din timp pentru a nu fi afectati de criza, 12% au mentionat ca li s-au miscorat salariile, in timp ce 11% dintre acestia au raspuns ca organizatia in care lucreaza profita de criza. Cei mai afectati de disponibilizari au fost angajatii din Capitala, 43% dintre acestia afirmand acest lucru. Afectati de numarul de disponibilizari au fost si angajatii din Cluj-Napoca si Brasov. In Constanta si Iasi s-au aratat deranjati de stoparea recrutarii, 32, respectiv 28% dintre respondenti.

Disponibilizarile si stoparea recrutarii sunt considerate ca fiind masurile cele mai drastice luate de companii pe timp de criza atat de catre angajatii cu studii superioare, cat si de cei cu studii medii. Ultima centralizare a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) indica faptul ca aproape 58.000 de persoane vor fi concediate in urmatoarele luni. Cei mai multi angajati vor fi disponibilizati din Bucuresti (7.374) si judetele Cluj (3.948), Galati (3.675), Timis (3.220), Prahova (3.165), Brasov (2.957).

Din numarul total de concedieri anuntate, 32.608 sunt programate pentru luna ianuarie, 18.780 pentru luna februarie, iar 6.372 de disponibilizari ar trebui sa aiba loc in martie. Cele mai afectate domenii sunt constructiile, industria auto si cea chimica.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: