AOAR face presiuni pentru garantarea creditelor interbancare

Data publicarii: 29-01-2009 | Afaceri

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) face in continuare presiuni pentru garantarea creditelor interbancare, in conditiile in care bancile-mama primesc directive de la actionari sa nu mai aloce fonduri pentru Europa de Est, a spus presedinele AOAR, Florin Pogonaru.

"Mediul oamenilor de afaceri face presiuni pentru garantarea creditelor interbancare. Toate masurile anticriza, de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si a exportatorilor nu vor functiona niciodata daca ne uitam la costul banilor in Romania. Acordul intre EximBank, CEC Bank, fondurile de garantare, Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) si AOAR e un prim pas, un semnal puternic, dar trebuie sa continuam, inclusiv prin reducerea dobanzilor", a spus Pogonaru.

El a adaugat ca garantarea creditelor interbancare este cu atat mai importanta pentru functionarea sistemului, cu cat bancile mama primesc directive sa nu mai aloce fonduri pentru creditarea in Europa Centrala si de Est.

"Nu vorbesc aici in calitate de reprezentant al Bancii Comerciale Romane (BCR), unde sunt in consiliul de supraveghere. BCR a fost cel mai mare creditor al economiei romanesti si, in conditiile in care aproape jumatate din afacerile bancii mama sunt in Romania, nu trebuie sa le spunem noi, deoarece oamenii din grup sunt foarte preocupati de continuarea afacerilor din Romania", a adaugat Pogonaru.

Guvernatorul bancii centrale a Greciei a indemnat recent bancile elene sa nu mai dea credite pe pietele din Europa de Est decat in limita resurselor atrase de subsidiarele locale, de pe respetivele piete.

In acelasi timp, fondurile primite de la stat de bancile austriece si cele grecesti nu pot fi folosite decat pentru sustinerea creditarii pe pietele interne, nu si pentru creditarea din alte state.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: