Sinteza saptamanii financiar-bancare (21 - 28 Iulie 2006)

Data publicarii: 28-07-2006
Sinteza Bank NewsSaptamana aceasta aflam ca Loteria Romana va ataca in instanta hotararea Consiliului Concurentei privind recuperarea ajutorului de stat, in valoare de 50 de milioane de lei noi. Hotararea a fost luata in urma actiunii Consiliul Concurentei care a emis, la inceputul lunii iulie, o decizie potrivit careia Loteria Romana a beneficiat de un ajutor din partea statului in valoare de 50,6 milioane lei, ajutor pe care ar urma sa il returneze bugetului de stat. Mai mult, Consiliul Concurentei a solicitat sa fie eliminate din legislatie si prevederile care incadreaza Loteria intr-un tratament preferential, precum scutiri de la plata taxei de licenta si exceptare de la perceperea si virarea catre stat a taxei de timbru social.

Guvernul a adoptat, prin Ordonanta, unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), a anuntat Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, la finalul sedintei din 26 iulie a Executivului. Actul normativ promoveaza prevederile legale care limiteaza atat in timp, cat si valoric eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultate in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR.

Potrivit BNR, bancile si institutiile financiare nebancare din Romania, care dau imprumuturi populatiei, vor fi obligate sa ia in calculul bonitatii clientilor toate costurile creditarii, inclusiv comisoanele, potrivit unui proiect de modificare legislativa, publicat, marti, pe site-ul bancii centrale. Tot BNR a anuntat in cursul acestei saptamani ca deficitul de cont curent a atins 3,336 miliarde euro.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de act normativ care modifica modelul adeverintei si al cererii de eliberare a adeverintei. Noul model va fi folosit exclusiv pentru certificarea veniturilor realizate de contribuabil, iar completarea lui se va face automat, in calculator.

C.E.C. a anuntat ca a obtinut pe primul semestru al acestui an un profit brut de peste 20 milioane lei, adica de aproape cinci ori mai mare decat cel raportat la sfarsitul anului trecut.

Potrivit unui studiu efectuat de Unicredito, in urmatorii ani, volumul creditarii va creste in medie cu 25% pe an, iar volumul depozitelor atrase de banci de la persoane fizice va ajunge la o medie de 16%.

Cine cumpara pe cine

Raiffeisen Bank s-a retras din cursa pentru privatizarea CEC, finala urmand a se disputa intre National Bank of Greece (NBG) si OTP Bank, a anuntat ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, in cursul acestei saptamani.

Piata bancara din Europa Centrala si de Est continua sa fie dominata de bancile internationale. Astfel, aflam ca la finele anului 2005, cota de piata a bancilor cu actionariat majoritar strain era de 78% in tarile din ECE.

Pana la urma, banca Millenium va intra pe piata romaneasca. Dupa ce a pierdut posibilitatea de a prelua controlul asupra celei mai mari banci din Romania (BCR), portughezii si-au anuntat intentia de a deschide in Romania o banca de tip retail, cu o investitie de minimum 50 milioane euro.

Veneto Banca a cumparat banca croata Gospodarsko Kreditna Banka. Operatiunea de achizitionare s-a incheiat recent, banca italiana urmand sa fie prezenta si in orasul Zagreb.
Tot saptamana aceasta am aflat ca reprezentantii bancii ungare MKB ofera actionarilor Romexterra 6 RON (1,66 EUR) pe actiune. Daca toti actionarii ar fi dornici sa-si vanda partea lor, ungarii ar trebui sa plateasca aproximativ 80 de milioane de euro.
Raiffeisen International a pierdut in cursa pentru CEC, dar compenseaza prin achizitionarea eBanka din Cehia. Tranzactia a fost aprobata de Banca Nationala a Cehiei si de catre autoritatile in drept din Republica Ceha si Austria.

Noutati de la banci

Bancpost a inaugurat joi o noua agentie in Piata Victoriei situata pe Str.Iancu de Hunedoara. Aceasta este cea de-a 164-a unitate Bancpost.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a deschis saptamana aceasta o reprezentanta la Sibiu continuand seria inaugurarilor de sucursale RBL din afara Bucurestiului.

Promotia CardFinans Avantaj continua, astfel orice posesor al acestui tip de card care apeleaza gratuit Tel Verde 0800.800.700 si ofera informatii despre potentiali clienti ce pot obtine acest card, primeste un bonus in functie de numarul de carduri acordate acestora si un superbonus pentru minim 11 carduri acordate in perioada campaniei.

Tot in aceasta saptamana a mai aparut un card. Este vorba despre cardul de credit co-branded BCR – UNIVERS’ALL. Acesta este un produs care ofera limita de creditare foarte mare, de pana la echivalentul in lei a 5.000 EUR si perioada de pre-aprobare a cererii de credit de maxim 2 ore. Cardul este emis sub sigla MasterCard, putand fi utilizat atat in tara cat si in strainatate si se obtine numai in magazinele UNIVERS’ALL.

Pe 26 iulie s-au implinit 30 de ani de la prima tranzactie efectuata cu un card Visa. Aceasta a fost efectuata la Thompson Travel, in Burlington, Vermont, SUA, iar cardul era emis de Howard Bank. Suma tranzactionata a fost de 178 USD, fiind folosita pentru cumpararea unor bilete de avion

Raiffeisen Bank a extins de la 5 la 10 ani perioada maxima de rambursare pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii: Flexi IMM si Credit Invest.

BCR a deschis in municipiul Suceava un punct de lucru pentru cumpararea de aur de la populatie si agenti economici. Este cea de-a sasea unitate a bancii care ofera acest serviciu. Clientii trebuie sa se prezinte cu obiectele de aur pe care doresc sa le tranzactioneze la ghiseul de metale pretioase din cadrul unitatii BCR. Angajatii bancii vor face analiza pentru a stabili care dintre obiecte pot fi achizitionate. Acestea se cumpara pe loc, plata fiind facuta in lei.

Leasing

Asociatii West Credit Leasing IFN SA din Oradea au decis transformarea companiei in societate pe actiuni si majorarea capitalului de la 400.000 lei (112.000 euro) la 800.000 lei (224.000 euro).
International Leasing a finalizat negocierile pentru obtinerea unor finantari de peste 18 milioane de euro. 14.7 milioane euro vor fi acordate de catre BCR in doua transe: 11.7 milioane euro pana la sfarsitul acestui an, diferenta de 3 milioane de euro urmand a fi acordata ulterior. Restul sumelor sunt atrase de la Piraeus Bank, 2.1 milioane de euro si de la Banca Romaneasca, 2 milioane de euro.

Asigurari

Liderul companiilor de asigurari generale din Romania, Allianz-Tiriac, a introdus un nou sistem de calcul al costului asigurarii auto Casco, al carui principiu este urmatorul: pretul asigurarii se stabileste nu doar in functie de tipul si pretul masinii, ci si de profilul fiecarui sofer. Mai precis, soferii in varsta, cei casatoriti, in general soferii prudenti, care nu produc multe accidente, vor plati mai putin pentru o asigurare, pe cand cei despre care compania presupune ca fac mai multe accidente vor scoate mai multi bani din buzunar.

Incepand cu data de 18 iulie 2006, este activ noul site al companiei de asigurari Grawe Romania, disponibil la adresa: www.grawe.ro

Diverse

Neocity Group Romania porneste primul proiect rezidential din Bucuresti, NeoPeninsula, in valoare de 300 milioane euro. Constructia complexului va incepe in luna noiembrie 2006 si primele 2 turnuri cu 16 etaje vor fi finalizate in termen de 18 luni. In total complexul va oferi 2.700 de unitati: garsoniere, apartamente cu 2, 3 si 4 camere si apartamente de lux cu terase la ultimele etaje ale turnurilor.

Uniunea Europeana va permite finantarea experimentelor cu celule embrionale stem, dupa ce statele membre au ajuns la un compromis in ce priveste finantarea cercetarilor.

Decizia vine la o saptamana dupa ce presedintele George W. Bush s-a infuriat pe comunitatea stiintifica si si-a folosit dreptul de veto pentru stoparea expansiunii fondurilor acordate studierii celulelor stem in SUA.

Incredibil dar... Guvernul a decis sa acorde producatorilor de tutun subventii cu valori cuprinse intre 0,9 si 2,4 lei pe kilogram, sub forma primelor de productie, in functie de sortimentul pe care il cultiva pentru a-i stimula astfel sa realizeze cota de tutun negociata de tara noastra cu Uniunea Europeana.

Producatorul japonez de masini, Honda, se pregateste sa intre in lumea aviatiei prin lansarea unui mic avion de pasageri. Firma doreste sa se concentreze pe piata avioanelor "short-stop light" cu un pret de sub patru milioane dolari.

In acest an, Holcim Romania investeste “de buna voie si nesilita de nimeni” aproximativ 2,5 milioane euro in proiecte privind protectia mediului, cu circa 78% mai mult decat in 2005, an in care investitiile au totalizat 1,4 milioane euro.

Ana Maria Megan


Pentru a primi pe email sinteza saptamanii financiar-bancare realizata de BankNews.ro te rugam sa te abonezi la Banknews.ro Newsletter.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: