Un milion de romani fara bani in conturile de pensii private
Data publicarii: Astazi, 30-01-2009 | Finante-BanciExista 500.000 de persoane ale caror conturi nu au fost alimentate niciodata, desi s-au inscris in sistemul Pilonului II de pensii. In noiembrie 2008 au aparut 83.000 de intarzieri noi in transferul banilor din Pilonul II.
Mai mult de un milion de romani nu au primit nici un ban in noiembrie in conturile de pensii obligatorii gestionate privat. Fenomenul se datoreaza atat crizei financiare, care lasa fara bani o mare parte din firme, cat si problemelor mai vechi, cum ar fi indisciplina financiara si inregistrarile fictive, explica Mircea Oancea, presedintele arbitrului pietei pensiilor.
Astfel, pentru mai mult de un sfert (25,72%) din participantii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu s-au virat banii in luna noiembrie. In acest an, cam o treime (30%) din viitorii beneficiari ai sistemului de pensii obligatorii administrate privat nu vor mai primi contributiile, a declarat directorul ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman. Numarul persoanelor ale caror conturi nu au fost alimentate niciodata, desi s-au inscris in sistemul Pilonului II de pensii, este estimat la 500.000, ne-a declarat Oancea.
Doar in noiembrie au aparut in plus 83.000 de conturi nealimentate fata de luna septembrie, din cauza disponibilizarilor si a blocajului financiar in care au intrat companiile. "Exista un blocaj financiar, nimeni nu mai plateste facturile, obligatiile, chiar daca sunt firme care mai au lichiditati. Prioritatea sunt salariile, ca sa nu iasa lumea in strada", a spus Maria Grapini, presedinta Federatiei patronale a industriei usoare (FEPAIUS).
Grapini avertizeaza ca nu doar fondurile de pensii obligatorii cu gestiune privata au probleme, ci si bugetul asigurarilor sociale, deoarece firmele au ca prioritate salariile. "Companiile nu-si pot plati contributiile catre stat, de aceea noi, patronatele, am solicitat Guvernului un moratoriu prin care aceste obligatii sa fie achitate esalonat in cusrul anului si sa se reduca dobanzile si penalitatile pe care statul le percepe", precizeaza Maria Grapini.
"Orice contributie neplatita ne doare. Aici depinde doar de directia in care se vor indrepta politicile economice ale Guvernului", a declarat directorul de investitii al fondului de pensii din grupul Allianz-Tiriac, Dorin Boboc. "Noi ne-am bucura sa fie cat mai multi oameni cu slujbe", a mai spus acesta.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri