Experiment social libertarian in apele oceanice internationale

Data publicarii: 04-02-2009 | International

Desi in permanenta marginalizat, libertarianismul, la fel ca si marxismul candva, a captivat mintile multor intelectuali. Spre deosebire de marxisti, istoria nu le-a dat sansa libertarienilor sa isi puna in aplicare teoriile decat intr-o forma limitata, iar, ceea ce se intampla astazi in economia mondiala, este echivalentul unei exorcizari definitive a principiilor libertariene din structura capitalismului.

Libertarienii sunt sustinatori ferventi ai proprietatii private si, in acelasi timp, sustinatori ai libertatilor civile. Ei se opun cenzurii si oricaror alte restrangeri ale libertatii de exprimare, ori legilor ce restrang activitati personale sau consensuale. Simplificand, idealul lor este o societate a-statala, guvernata doar de mecanismele libere ale pietei si interactiunile sociale neingradite.

In materie de economie, libertarienii doresc interventii cat mai reduse din partea statului. Anarho-capitalistii, aripa extrema a libertarienilor, se opun oricaror forme de impozitare. Majoritatea lor insa accepta taxe minimale pentru finantarea institutiilor publice precum politia, armata si justitia, institutii care sa vegheze la protejarea libertatilor civile.

Un grup de libertarieni concentrati in jurul lui Patri Friedman, descendent al unei familii cu vechi traditii libertariene (bunicul lui a fost Milton Friedman, castigator al premiului Nobel pentru economie, iar tatal, David Friedman, renumit profesor de drept), au initiat un proiect in aparenta utopic: infiintarea unor comunitati libertariene in apele oceanice internationale.

De ce in plin ocean? Pentru ca in interiorul statelor este imposibil sa pui la lucru principiile libertariene. Regulile sociale, legislatiile nationale, constitutiile, intra in multe puncte in contradictie cu ceea ce isi doresc libertarienii.

Inovatiile si transformarile sociale s-au intamplat intotdeuna in afara granitelor. Sistemul politic actual este atat de rigid pentru ca nu da posibilitatea experimentarii, incercarii unor principii noi, crede Friedman. Construirea unui oras departe de granitele nationale este prima conditie pentru dezvoltarea unei societati pur libertariene iar, pentru transformarea ei in realitate, Friedman a infiintat Seasteading Institute.

Organizatia a strans deja fonduri in valoare de o jumatate de milion de dolari, venite in exclusivitate de la fondatorul serviciului virtual de plati PayPal, Peter Thiel. Pana in 2010 fondatorii vor sa infiinteze o flotila pe care sa o ancoreze in largul Oceanului Pacific.

In functie de numarul sustinatorilor si de volumul fondurilor obtinute, flotila mobila se poate transforma intr-o baza fixa, mici orasele asemanatoare platformelor petroliere marine. Menirea principala a acestora este asigurarea unui cadru cu desavarsire liber, neingradit de limitele si regulile guvernamentale si inlocuirea sistemului politic conventional cu unul rezultat din interactiunea membrilor.

Dupa strangerea banilor pentru platforma si obtinerea aprobarilor de stabilire in apele oceanice, Friedman mai are de rezolvat o problema: cum sa tina la distanta grupurile de militanti pentru libera folosire a drogurilor, ecologisti, ultra-religiosi, nudisti sau alte grupuri care spera sa-si creeze enclave departe de influentele seculare.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: