Privitul in exces la tv dauneaza sanatatii copiilor

Data publicarii: 04-02-2009 | Media

Minorii care se uita prea mult la televizor si folosesc peste masura Internetul pot avea probleme de ordin psihic, se arata intr-un studiu recent realizat in Marea Britanie.

Expunerea excesiva a copiilor la programele tv si Internet ii face pe acestia mai materialisti, ceea ce le afecteaza in timp relatia cu parintii, dar si sanatatea mentala, arata principalele concluzii ale unui studiu recent, potrivit ,,The Telegraph''.
 
Cercetatorii au declarat ca micutii sunt victime ale unei noi forme de consumerism, in timp ce tinerii din Marea Britanie cheltuie in total aproximativ trei miliarde de lire sterline din propriii bani pe haine, muzica, jocuri video, snack-uri si reviste.
 
Raportul sustine ca anumiti publicitari "exploateaza in mod explicit mecanismul presiunii exercitate de congeneri asupra individului, in timp ce parintii sunt perceputi ca niste bufoni", iar in acest context, publicitatea capitalizeaza ideea "esti ceea ce ai".
 
Mai mult chiar, orele petrecute in fata televizorului pentru a urmari seriale, drame sau talk show-uri cu si despre vedete au un efect profund daunator.

Astfel, "copiii afla detalii din viata intima a vedetelor, care de regula sunt mai bogate decat vor fi ei vreodata si de cele mai multe ori cu un aspect fizic mai placut. Faptul de a le urmari tot timpul duce la asteptari foarte mari si reduce respectul de sine". De asemenea, raportul recomanda ca publicitatea la mancarea nesanatoasa si la alcool sa fie interzisa inaintea orei 21.00.
 
O opinie similara si-a exprimat, la nivelul Romaniei, si Consiliul National al Audiovizualului care a demarat in 2007 o campanie adresata parintilor si care a avut ca scop constientizarea de catre acestia a riscurilor la care sunt supusi copiii ce urmaresc programe tv, mai cu seama pe cele care contin scene de violenta. Campania "Nu lasa copilul educat de televizor" a facut parte dintr-un proiect PHARE.
 
Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: