Bancile nu mai accepta ca garantie proprietatile imobiliare

Data publicarii: 04-02-2009 | Finante-Banci

In momentul de fata piata imobiliara este blocata datorita conditiilor de creditare severe, astfel incat bancile nu mai acorda finantari, iar in multe cazuri au inchis liniile de finantare, solicitand rambursarea in avans. Datorita acestui aspect, bancile nu mai accepta garantie imobiliara, ci numai cu cash.

"Daca altadata o garantie imobiliara ar fi contribuit in mod semnificativ la obtinerea finantarii de catre companie, acum pare ca nicio alta garantie, cu exceptia renumitului 100% cash- collateral, nu se ridica la inaltimea asteptarilor finantatorului. Solicitarile de finantare si refinantare venite de la clienti, altadata dorite in mod febril de banci in goana realizarii targeturilor pe active, nu mai reusesc sa trezeasca interesul nimanui", a declarat intr-un comunicat de presa Etienne Oprea, partener al companiei de avocatura de afaceri Cozmaciuc, Puiu & Oprea.

Companiile se zbat sa ramana pe linia de plutire

Potrivit sursei, in lipsa unor creditori dispusi sa asigure sursele de finantare necesare, un numar tot mai mare de societati ajung in fata completelor de judecata, inaintand cereri de faliment. Alte companii depun eforturi pentru a ramane pe linia de plutire, cu speranta asigurarii unui minim necesar pentru supravietuirea afacerii, insa nu la fel gandesc si finantatorii in ceea ce priveste expunerile lor pe unii clienti, altadata deosebit de importanti pentru business.

"Desi, la prima vedere, interesul mentinerii finantarilor pare sa fie mutual, contractele de credit incheiate anul trecut acum sufoca firmele care nu mai reusesc sa gaseasca surse de finantare. Creditorul va fi inclinat sa ia decizia care-l avantajeaza cel mai mult, lasand debitorul fara prea multe solutii de supravietuire si, in unele cazuri, in situatia incapacitatii de plata. Este cunoscut faptul ca, in conditii de panica, peste 90% din deciziile luate sunt gresite. Daca la starea economica actuala se mai adauga limitarile legale, economice si chiar culturale ale finantatorilor, atunci deznodamantul pentru unele societati comerciale nu se anunta deloc satisfacator", a precizat reprezentantul firmei de avocatura de business Cozmaciuc, Puiu& Oprea.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: