Americanii isi scot la vanzare soselele pentru a face rost de lichiditati

Data publicarii: 05-02-2009 | International

In unele state americane se contureaza din ce in ce mai clar o noua alternativa de procurare a lichiditatilor: vanzarea unor parti din soselele sau autostrazile publice, potrivit paginii online a postului FoxNews.

In 2007, 16 state, printre care Illinois, Indiana, Colorado si California, au inaintat pachete legislative care vizau privatizarea unor proiecte de infrastructura sau chiar vanzarea unor bucati de sosea catre investitori particulari.

"Ratiunea pentru privatizarea soselelor este simpla: bugetul statelor a fost decimat de criza financiara iar in acest moment putine guverne locale au suficienti bani pentru intretinerea infrastructurii existente sau extinderea ei. In schimb, companiile private vin cu propriul capital la care au acces cand doresc", spune Peter Swan, profesor de logistica la Penn State Harrisburg.

Pana acum, noile proiecte sau reparatiile soselelor erau platite de stat, dar erau executate de contractori externi. Prin privatizare un investitor sau un grup de investitori isi folosesc proprii bani pentru construirea si intretinerea soselelor.

Prin privatizare, proiectele vor fi mai repede executate si mai bine intretinute. Investitorii stiu ca trebuie sa puna la dispozitie o "marfa" de calitate, deoarece aceasta este sursa lor de venit. Profitul va fi obtinut prin impunerea unei taxe de trazit pe respectiva portiune de sosea.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: