Dobanzile negociate incep sa incurajeze economisirea

Data publicarii: 05-02-2009 | Finante-Banci

Castigurile de peste 20% pe an au atras mai multi  bani in banci. Dobanzile la depozite vor ramane in continuare ridicate, intrucat bancile au nevoie de lichiditati pentru a-si reduce dependenta de sursele externe de finantare.

Randamentele mari promise de institutiile de credit i-au determinat pe romani sa scoata banii de la "ciorap" si sa ii aduca la banca.

La mare cautare sunt depozitele cu scadente mai putin "clasice", pe doua sau patru luni, unde dobanzile au depasit 15% pe an.

Potrivit datelor de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), economiile populatiei si ale companiilor au crescut cu 6,6% in decembrie 2008 fata de luna noiembrie a aceluiasi an.

Astfel, persoanele fizice au avut la finele anului trecut depozite in valoare de 82,7 miliarde lei, iar companiile, de 68,5 miliarde lei.

Avans de 11% pentru companii

In aceasta perioada, ritmul de crestere a economisirii in lei a persoanelor juridice a fost de peste 3 ori mai mare, fata de cel al populatiei (10,8%, respectiv 3,3%). Analistii spun ca evolutia este normala, in condtiile in care bancile au fost dispuse sa ofere dobanzi foarte atractive pentru sume mari de bani.

"Companiile au constituit cele mai multe economii, pentru ca bancile au oferit bonificatii de peste 20% la depozitele cu dobanda negociata", spune Nicolaie Chidesciuc, economist-sef la ING.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: