Salariile angajatilor din mediul privat vor scadea in 2009

Data publicarii: 06-02-2009 | HR/Cariere

Veniturile angajatiilor din cadrul firmelor private vor avea in acest an o evolutie negativa in termeni reali, ceea ce va duce la incetinirea semnificativa a consumului, sunt de parere analistii. Acestia nu exclud si o scadere a salariilor in termei nominali.

Salariile din sectorul privat au avansat in decembrie 2008 cu 13,2%, ceea ce indica faptul ca angajatii au primit numeroase bonusuri pe final de an.

La polul opus, salariul nominal al angajatilor din segmentul public s-a redus cu o rata lunara de 1,3%, arata calculele analistilor ING Bank. Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca salariul mediu net si-a temperat ritmul anual de crestere in ultima luna a anului trecut de la 21,4% in noiembrie la 17,6%, chiar daca au fost acordate prime sau cel de-al 13-lea salariu. "Este cert ca in sectorul privat s-au luat deja masuri cel putin de reducere a salariilor, daca nu de diminuare a personalului, pentru reducerea costurilor. (...) Salariile din mediul privat vor inregistra o crestere aproape de zero in termeni nominali, si cu siguranta negativa in termeni reali", a declarat Ionut Dumitru, economitul-sef al Raiffeisen Bank Romania, citat de Mediafax. 

Unele companii pregatesc scaderi salariale de 20%

In ceea ce priveste salariile angajatilor din sistemul public, acestea vor creste in termeni nominali, deoarece sunt indexate cu inflatia, insa cresterea se va situa sub 10%, undeva la 5-6%, dar in termeni reali, avansul salariilor se va situa in jur de 0%, cu posibilitatea de a trece pe teritoriu negativ, mai spune Ionut Dumitru.

Scaderea salariilor va duce la incetinirea consumului cu 2-3%, fiind afectat si de majorarea somajului, dar si de incertitudinea cu privire la mediul economic actual si la siguranta locului de munca. Analistii ING Bank spun ca unele companii intentioneaza reducerea salariilor angajatiilor cu 20%. Economistul-sef al BRD, Florian Libocor, se asteapta sa existe o apreciere exigenta a performantei in sectorul privat si ca vom vedea doar majorari nominale de salarii in marea majoritate a cazurilor in care se vor accepta majorari.

Gandul