Roubini: modelul capitalist anglo-saxon a esuat

Data publicarii: 10-02-2009 | International

Modelul anglo-saxon de supervizare si reglementare a pietei financiare a esuat, este de parere Nouriel Roubini, presedinte al RGE Monitor si profesor de economie la New York University.

Intr-un interviu acordat Financial Times, Roubini, economist devenit cunoscut in 2008 dupa ce s-a aflat ca anticipase cu exactitate recenta criza inca de la inceputul anilor 2000, spune ca increderea in auto-reglarea pietei, manifestata prin absenta regulilor, este responsabila pentru situatia financiara actuala.

O piata auto-reglanta este posibila doar cand actorii sunt 100% rationali. Insa, majoritatea investitorilor tind sa actioneze euforic si instictiv, fapt care, in lipsa unor reguli clare, duce la crize de proportii, mai spune Roubini.

El crede ca sunt foarte probabile noi falimente rasunatoare in randul marilor banci. "In multe tari bancile pot fi prea mari pentru a fi lasate sa cada, dar este perfect valabil si reversul: ele pot fi prea mari pentru a putea fi salvate". 

Roubini a criticat, de asemenea, modul in care Marea Britanie si SUA incerca sa salveze sistemul, prin nationalizarea institutiilor cu probleme. "Incercarea celor doua tari poate avea acelasi rezultat ca in Japonia in anii '90. Vor fi create banci "zombie" care nu au fost niciodata corect restructurate si care au perpetuat criza din sistemul bancar".

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: