Bogdan Baltazar: Rezerva minima obligatorie este in Romania la nivel ugandez

Data publicarii: 10-02-2009 | Finante-Banci

Consultantul financiar Bogdan Baltazar a declarat la Realitatea TV ca rezerva minima obligatorie este in Romania la nivel ugandez. Nicio tara din Europa nu are nici pe departe rezerva minima obligatorie uriasa.

Bogdan Baltazar a mai spus ca "rezerva minima obligatorie este acea parte a resurselor bancilor comerciale aduse ca depozite, in lei si valuta la BNR. La lei este de 20%. Este demential, nicio tara europeana nu are asa ceva. La valuta rezerva minima obligatorie este de-a dreptul zimbabweana, nu mai este ugandeza. La valuta rezerva minima obligatorie este de 40% din resursele bancilor comerciale. Acesti bani sunt luati la BNR, sterilizati, platiti pe zero".

Bogdan Baltazar a explicat: "domnul Isarescu spera acum ca din debitor net sa devina creditor net. Adica vrea ca bancile, dupa ce au confiscate si sterilizate la Banca Nationala Romana o buna parte din banii lor pentru care BNR le plateste 1%, sa se imbrumute la BNR, din rezreva minima obligatorie dar sa plateasca o dobanda de 14% pe acesti bani".

"Problema este ca aceasta diferenta de procent va fi platita tot de consumatorul final", a conchis Bogdan Baltazar.

Astazi guvernatorul Bancii Nationale a declarat ca "scaderea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, decisa de BNR in octombrie 2008, a fost o greseala, iar banca centrala a vandut ulterior valuta pentru a drena lichiditatea din piata".

"Eu am votat atunci in favoarea reducerii rezervelor minime, dar a fost o greseala. Masura parea cea mai normala in conditiile de neincredere si dezbateri politice, dar situatia creata ulterior in piata nu a putut fi rezolvata decat prin vanzarea de valuta", a adaugat Isarescu.

Analistii au suspectat, in repetate randuri, interventia indirecta a BNR in piata valutara, pentru a limita deprecierea monedei nationale. 

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: