Cum ar putea Romania sa falimenteze Austria

Data publicarii: 12-02-2009 | Finante-Banci

Criza financiara mondiala provoaca probleme imense institutiilor de credit vest-europene care si-au deschis filiale dincolo de granitele tarii de resedinta. Austria este cel mai recent caz in panoplia statelor al caror sistem bancar se afla in pragul colapsului din cauza "indatorarii" masive a subsidiarelor din estul comunitar. Si pentru ca pacea, ca si razboiul, are armele sale proprii, Rusia a intrat pe fir in rolul salvatorului exceptional. EU Observer scrie astazi ca Austria si-a activat toate canalele diplomatice pentru a convinge masinaria birocratica a Bruxelles-ului sa adopte un plan de salvare financiara a tarilor din estul Europei, evaluat la 150 de miliarde de euro.

Demersul oficialilor de la Viena nu este intamplator: Austria gazduieste banci cu o expunere monetara masiva in tari precum Croatia, Ucraina, Bulgaria si Romania.

Un eventual colaps al acestora ar provoca prabusirea catastrofala a institutiilor-mama, in conditiile in care bancile austriece au de "primit" 220 de miliarde de euro, adica aproximativ trei sferturi din produsul intern brut al tarii. Italia, Suedia, Olanda, Franta si Belgia sunt alte nume posibile pe o lista-problema a statelor ce au trimis cantitati insemnate de bani, prin sistemul bancar, in tarile est-europene.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: