Bancile comerciale scumpesc din nou creditele ipotecare si de consum

Data publicarii: 13-02-2009 | Finante-Banci

Bancile comerciale vor scumpi, din nou, creditele ipotecare si de consum, mai ales in euro. Obligate sa calculeze dobanda in functie de Euribor, care scade, bancile cresc marja proprie si cu peste 4%, ca sa mai aiba si profit. Recordul il detine Bank of Cyprus care a crescut marja bancii cu pana la 4,4% la creditele ipotecare. Astfel, dobanda anuala creste de la 6,9 sau 7,9 cat era in decembrie, pana la 10,7%, in functie de vechimea imobilului.

La BRD, marja la creditul ipotecar in euro este mai mare cu doua procente, iar dobanda ajunge intre 8,25 si 9,25% in functie de avansul dat si de cat de vechi e apartamentul. Culmea, bancherii spun ca scumpirea creditului era inevitabila pentru ca banii din sistem sunt foarte scumpi acum. La Raiffeisen Bank, dobanzile anuale la creditele in euro erau, la finalul anului trecut, la 8,6%. In doua luni insa, acestea au crescut cu aproape 5 procente, la 13,25%.

Pentru creditele noi, marja de dobanda aplicata de Alpha Bank peste Euribor in cazul creditelor ipotecare a fost majorata cu 2,5 puncte procentuale, de la 5,5% la 8%, iar dobanda anuala a ajuns la 10,21%. Iar pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca in euro marja de dobanda a fost redusa cu 1,5%. La inceput de an, ING Bank a majorat costurile creditelor ipotecare in lei destinate populatiei cu 2,5 puncte procentuale si a ajuns la 15%. In cazul imprumuturilor in euro rata dobanzii a fost marita cu 1 punct procentual, la 9,75%.

Emporiki Bank ia acum in calcul Euriborul la 3 luni fata de 6 luni cum era inainte si a crescut marja cu un procent. Astfel dobanda la lei a crescut doar cu jumatate de procent, dar la 20,5% Emporiki are una din cele mai mari dobanzi din piata. Majoritatea bancilor au majorat si comisionul de acordare cu pana la 2 puncte procentuale din suma imprumutata.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: