BNR: speculatorii bancilor nu isi pot tine mainile acasa

Data publicarii: 13-02-2009 | Finante-Banci

Cursul euro a depasit ieri pe interbancar 4,3 lei. Banca Nationala spune ca nu este un nivel fundamentat si ca e rezultatul speculatiilor. Nivelul actual al cursului de schimb nu este in conformitate cu indicatorii fundamentali ai econo­miei, asa cum nu era nici in 2007, a declarat joi economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

"Un curs de 4,3 lei pentru un euro nu este sustinut de fundamentele economice. Nivelul scazut la care ajunsese cursul in vara lui 2007 nu putea fi nici el sustinut, insa corectia ulterioara a fost si din cauza contextului international, dar si a fundamentelor economice", a declarat Lazea.

De la inceputul acestui an, leul s-a depreciat cu 7,21% in fata euro, luand in consideratie nivelul cursului de schimb din ultima sedinta a anului trecut, de 3,9852 lei/euro.

Reactia oficialului BNR a fost starnita de depasirea, in cadrul sedintei interbancare de ieri, a pragului psihologic de 4,3 lei pentru un euro. Banca centrala a fost nevoita sa calculeze o rata de referinta de 4,2942 lei/euro, in crestere cu 2,13 bani fata de nivelul consemnat in ziua anterioara, dupa ce, in prima parte a zilei, cotatiile din piata interbancara au urcat la un maxim de 4,31 lei/euro.

Lazea a mentionat, printre factorii care au dus la deprecierea leului, cresterea aversiunii la risc a investitorilor in contextul crizei financiare in­ter­nationale, cresterile salariale peste castigul de productivitate si adancirea dezechilibrelor interne din Romania. Insa evolutia din ultima vreme a cursului este pusa de oficialul BNR pe seama speculatorilor bancari. "Daca leul va continua sa se deprecieze de la nivelul actual, atunci unele banci, si nu vreau sa mentionez care, vor trebui sa se recapitalizeze. (...) In principiu, bancile sunt impotriva deprecierii leului, dar alte persoane din aceleasi institutii sunt antrenate sa faca castiguri din jocuri pe calculator si pur si simplu nu isi pot tine mainile acasa. (...) Aceste persoane au invatat o lectie si o aplica indiferent de circumstante", a spus Lazea.

UniCredit Group a estimat ieri ca leul ar putea incheia anul la 4,50 de unitati la un euro, iar cursul mediu de schimb din 2009 ar putea fi tot de 4,50 lei/euro. Atingerea unui astfel de curs mediu presupune ca leul sa se deprecieze peste nivelul de 4,5 unitati/euro, pentru ca, de la inceputul lunii ianuarie si pana in prezent, cursul a oscilat intre 4 si 4,30 lei/euro. Guvernul si-a proiectat bugetul de stat pe 2009 la un curs mediu de 4 lei/euro, in timp ce pentru 2010 ia in calcul un curs mediu de 4,09 lei/euro.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: