Leul va fluctua puternic in 2009

Data publicarii: 16-02-2009 | Economie

Previziunile analistilor privind evolutia din acest an a raportului de schimb leu/euro sunt foarte diferite.  Optimistii spun ca raportul de schimb va incheia anul la 4-4,2 lei/euro, in timp ce pesimistii continua sa vorbeasca despre un curs mai ridicat, de 4,7 lei/euro. Pe masura ce discutiile despre un posibil imprumut de la Fondul Monetar Internationa (FMI) sau de la Uniunea Europeana se intetesc, previziunile pentru cursul de schimb incep sa devina tot mai optimiste.

In acest context, Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD, este de parere ca deprecierea leului si-a consumat cea mai mare parte din pontential si ca spre finalul anului cursul va ajunge la 4-4,2 lei/euro.

Cercel nu exclude insa posibilitatea sa asistam la o perioada de volatilitate accentuata, cu fluctuatii semnificative ale cursului.

Printre factorii care vor ajuta leul sa se mentina in jurul pragului de 4 lei/euro se numara si posibila finantare de care ar putea beneficia tara noastra.

Un alt plus in reprezinta atractivitatea dobanzilor de pe piata romaneasca, ridicate comparativ cu alte state din Europa Centrala si de Est.

Leul se va aprecia in 2010

Cu putin timp in urma, Raiffeisen Bank si-a revizuit in urcare estimarile privind cursul de schimb, de la 3,8 lei/euro la 4,10 lei/euro pentru decembrie 2009, motivand diminuarea increderii investitorilor. Analistii Raiffeisen vad un nivel de 4,3 lei/euro in luna martie, acesta urmand sa scada treptat la 4,25 lei/euro in luna iunie si la 4,2 lei/euro in septembrie si la 4,1 lei/euro in decembrie.

Cu toate ca prognoza este mai putin favorabila leului fata de cea precedenta, aceasta pastreaza totusi o nota de optimism. In schimb, analistii de la Unicredit se asteapta la un curs mediu de 4,5 lei/euro in 2009, care se va mentine si spre final de an.

O astfel de evolutia presupune insa ca leul sa se deprecieze peste acest nivel, desi pana in prezent nu a depasit 4,3127 lei/euro. In 2010, se asteapta ca leul sa se aprecieze treptat si sa incheie anul la 4,3 lei/euro.

O decizie este asteptata

Momentan, Guvernul nu a luat inca nicio decizie privind un eventual imprumut de la Comisia Europeana sau de la FMI. Subiectul este in faza de discutie, inclusiv cu oficialii bancii centrale.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: