IEA: exista riscul unei crize de aprovizionare cu petrol din 2010

Data publicarii: 17-02-2009 | International

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a anuntat luni ca, incepand cu 2010, ar putea incepe o criza mondiala a aprovizionarii cu petrol, in contextul in care cererea mondiala va reveni la normal si impactul investitiilor amanate se va resimti asupra productiei, relateaza Reuters.

Agentia, ce consiliaza 28 de tari industrializate, este ingrijorata ca unele state producatoare de petrol refuza proiectele de majorare a productiei.

"In prezent, cererea este foarte scazuta din cauza situatiei economice precare", a declarat directorul executiv IEA, Nobuo Tanaka, pe marginea unei conferinte din Londra.

"Cand economia va incepe sa creasca, incepand cu 2010, vom putea inregistra o noua criza de productie, daca nu realizam investitii de capital", a spus oficialul. Scumpirea petrolului de la mai putin de 20 dolari/baril in 2002, la aproape 150 dolari/baril anul trecut a fost sustinuta in parte de cresterea cererii din partea Chinei si a altor economii emergente, fapt ce a suprasolicitat productia.

IEA a avertizat in repetate randuri ca investitiile in majorarea productiei sunt insuficiente.

NewsIn