Irlanda, aproape de un faliment national asemanator Islandei

Data publicarii: 17-02-2009 | International

Irlanda incearca sa gaseasca solutii pentru evitarea unei crize de proportii ce ar putea-o duce la un faliment national, ca urmare a acumularii unor datorii uriase, generate, in cea mai mare proportie, de bancile nationale.

Costul unei asigurari pentru obligatiunile emise de statul irlandez s-a triplat in cursul saptamanii trecute, iar investitorii considera tara drept cea mai riscanta piata din intreaga Europa. Simon Johnson, fostul economist sef al Fondului Monetar International, a cerut ministrilor de finante ai tarilor G7 sa puna cazul Irlandei in fruntea listei de dezbateri.

"Sa nu vorbim despre principiile de baza ale reformei financiare pana ce nu tratam mai intai problema irlandeza. Este mult mai bine si mult mai ieftin sa trecem la actiune cat se poate de rapid si decis. Avem nevoie de un plan de actiune pentru Irlanda si avem nevoie acum", le-a cerut Johnson membrilor G7.

In momentul de fata, garantiile acordate de guvernul irlandez bancilor depasesc cu 220% produsul intern anual. Creditele totale acordate de institutiile financiare sunt de 11 ori mai mari decat intreaga economie.

George Trifu