Pietele din intreaga lume se afla in cadere libera

Data publicarii: 17-02-2009 | International

Principalele piete de capital au inceput saptamana cu scaderi insemnate dupa ce Japonia a anuntat ca a inregistrat o scadere economica record, cea mai mare in ultimiii 35 de ani, iar ministrii de finante din G7 si-au aratat neputinta in gasirea de solutii concrete pentru stoparea crizei.

In Europa, indicele FTSE din Marea Britanie a scazut cu 0,6%, DAX din Germania cu 0,3% iar CAC 40 din Franta, cu 0,5%. Cifrele venite din Japonia au amplificat temerea ca economia mondiala isi va continua mai mult decat se anticipa caderea. A doua mare economie mondiala a scazut cu 3,3% fata de trimestrul anterior, si cu o rata anuala de 12,7%.

Deprecierile cele mai mari le-au consemnat companiile financiare. In Londra actiunile Lloyds Banking Group au pierdut 20% din valoare, iar pe bursa din Viena, actiunile Raiffeisen si Erste, doua dintre bancile cele mai active in Estul Europei, s-au depreciat cu 10% si respectiv 12%. Marii asiguratori au inregistrat la randul lor pierderi insemnate, Legal & General Group cu 6,1%, Prudential cu 5% si Aviva cu 4%.

"Recesiunea globala este mai adanca decat se anticipase, iar factorii politici se dovedesc total depasiti de situatie. Ceea ce au de gand sa faca este prea putin si prea tarziu", spune directorul unui fond de investitii cu prezenta globala, facand referire la recentul summit al G7 de la Roma.

In Asia, indicele japonez Nikkei a scazut cu 0,4%, Hang Seng din Hong Kong cu 0,7%, Kospi din Coreea de Sud cu 1,4%. O scadere dramatica a fost inregistrata de bursa indiana, cu 3,6%. Deprecierile nu au ocolit nici pietele din Australia si Singapore.

George Trifu