Codul de Bune Practici ar putea ieftini alimentele cu circa 30%

Data publicarii: 18-02-2009 | Diverse

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat ca daca ordonanta privind Codul de Bune Practici va fi respectata, preturile produselor agroalimentare se vor ieftini cu pana la 30% in urmatoarele trei luni.

"Trebuie sa apara un pret transparent. La o presiune de doua - trei luni de zile, retelele de magazine care au cheltuieli mari, vor trebui sa reduca pretul produselor cu pana la 30% sau chiar mai mult", a declarat Minea.

Minea a explicat ca dupa aplicarea ordonantei marile retele comerciale vor fi obligate sa practice doar adaos comercial redus, iar preturile se vor ieftini.

"Nimeni nu ne ajuta in relatia cu supermarketurile. Prin acceptarea acestui cod, supermaketurile au acceptat ca vor trebui sa isi revada cheltuielile.Va fi o revigorare a comertului traditional. Daca un magazin va practica un adaos comercial de 20%, iar altul de 30%, vanzari va avea doar cel cu adaosul mai mic", a explicat presedintele Romalimenta.

Referitor la Codul de Bune Practici, Minea a adaugat ca se arata util in momentul cand a fost realizat, insa acesta nu a fost respectat.

"Codul de Bune Practici era perfect, dar trebuia respectat. Supermaketurile daca nu vor, nu il respecta. Speram ca acum, cand va fi lege, sa o respecte si ei", a mentionat Minea.

Potrivit secretarului de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR),Catalin Rosculete, vineri, 20 ianuarie va fi eliberat un act normativ privind Codul De Bune Practici ce va intra in vigoare in circa doua saptamani.

Reprezentanti patronatelor si asociatiilor patronale din industria alimentara au semnat, in luna iulie, alaturi de reprezentantii marilor lanturi de magazine, Codul de Bune Practici pentru comertul cu produse agroalimentare.

Documentul a fost semnat din partea furnizorilor de Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Patronala din Industria Laptelui (APRIL), Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV), Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Patronatul Roman al Carnii de Porc (PRCC) si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari (UNCPR).

Din partea comerciantilor Codul a fost semnat de reprezentantii Metro Cash&Carry Romania SRL, Real-Hypermarket Romania SRL, Romania Hipermarche SA, Selgros Cash&Carry SRL, Carrefour Romania SA, MGV Distri Hiper SA si Kaufland Romania SRL.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: