Bloomberg: Sectorul financiar din sud-estul Europei a intrat in epicentrul crizei

Data publicarii: 18-02-2009 | International

Bursele din tarile est-europene au inregistrat scaderi semnificative in cursul zilei de marti, indicele MSCI al pietelor emergente scazand cu 5%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni, scrie Bloomberg.

Deprecierile cele mai mari au fost consemnate in randul principalelor banci din Europa de Sud Est sau active pe aceasta piata, scaderile de la inceputul anului ajungand la 51% pentru companiile financiare, cele mai afectate fiind cele din Austria, Elvetia si Suedia. 

Raspandirea crizei globale a fortat deja Ungaria, Ucraina, Belarus, Lituania si Serbia sa ceara Fondului Monetar International peste 35 de miliarde pana in prezent, in timp ce obligatiunile, bursele si monedele acestor state au suferit serioase corectii.

Bursa din Polonia a scazut pana la cel mai mic nivel din ultmii cinci ani, iar bursele din Rusia, Cehia si Romania cu mai mult de 6%. Pekao, cea mai mare banca din Polonia a pierdut 19 procente intr-o singura zi, iar OTP, principala banca maghiara, 13%.

Un raport al agentiei de rating financiar Moody's arata ca situatia bancilor din regiune se va agrava in urmatoarea perioada, ca rezultat al slabirii calitatii activelor si al dependentei de fondurile pe termen scurt. Ungaria, Croatia, Romania, Bulgaria si tarile baltice sunt printre cele mai vulnerabile la schimbarile financiare externe si, in plus, prezinta si un deficit fiscal mare.

Agentia mai arata ca economiile din zona au intrat intr-o scadere economica adanca si de lunga durata si de aceea bancile vestice prezente aici au capatat un grad mare de risc. Raiffeisen, Erste Group, Sociate Generale, UniCredit si KBC au cele mai mari investitii in zona, toate fiind plasate in lista de coborare a ratingului.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: