Topul celor mai influenti miliardari ai lumii

Data publicarii: 18-02-2009 | International

Relatia dintre bogatie si putere este, de cele mai multe ori, complementara. Aceasta realitate este dovedita de o analiza paralela a listelor cu cei mai bogati oameni si cu cei mai influenti oameni din lume. Se va observa ca foarte multe din numele prezente, se ragasesc in ambele clasamente. Revista Forbes a unit cele doua topuri intr-unul singur, al celor mai influenti miliardari, iar rezultatul arata astfel:

  1. Michael Bloomberg, primarul New York-ului, este considerat cel mai influent miliardar al lumii. El administreaza un oras de 8 milioane de oameni, care vorbesc 40 de limbi diferite, are 311.000 angajati si un buget anual de 60 de miliarde de dolari. Bloomberg are o avere de 11,5 miliarde de dolari si detine in prezent 88% din actiunile Bloomberg LP, compania sa de media si informatii financiare.
  2. Silvio Berlusconi, prim-ministrul Italiei si patronul conglomeratului financiar Fininvest. El are cea mai importanta functie politica intr-un stat cu o populatie de 58 milioane de oameni, un volum al PIB de aproximativ 4,2 trilioane de dolari si un buget militar de 43 miliarde. Berlusconi are o avere de 7,1 miliarde de dolari in 2008 si controleaza holdingul media Fininvest.
  3. Lakshmi Mittal este patronul colosului siderurgic Arcelor Mittal. Averea sa ajunge la 45 miliarde de dolari, revista Forbes clasificandu-l in 2008 pe locul 4 al celor mai bogati oameni ai lumii.
  4. Warren Buffet, proprietarul companiei Berkshire Hathaway. Puterea sa rezida in capacitatea de a influenta piata atat prin infuzii masive de bani, cat si prin autoritatea de care se bucura in randul investitorilor. Dupa efectuarea unei infuzii de mijloace financiare in capitalul Goldman Sachs, actiunile bancii au crescut cu 6%.
  5. Vagit Alekperov, presedintele Lukoil, unde detine 19% din actiuni. Este considerat un apropiat al premierului Vladimir Putin, fiind vazut ca adevaratul promotor al multor masuri economice.
  6. Carlos Slim Helu este proprietarul companiilor America Movil si Telefonos de Mexico si unul dintre actionarii principali ai The New York Times, unul dintre cele mai mari ziare din SUA.
  7. Mukesh Ambani, presedintele companiei indiene Reliance Industrie, specializata in productia de petrol, gaze naturale, produse petroliere si marfuri textile.
  8. Charles si David Koch conduc a doua companie ca valoare de piata din SUA, Koch Industries, cu peste 80.000 de angajati in 50 de tari. Charles este fondatorul Cato Institute, renumita organizatie cu viziuni libertariene.
  9. Bill Gates, cel mai bogat om al lumii potrivit Forbes, este, totodata, si cel mai mare filantrop. Fundatia Bill & Melinda Gates aloca anual milioane de dolari pentru lupta impotriva foametei, a saraciei, pentru producerea de vaccinuri impotriva SIDA, a tuberculozei si a malariei. Anul trecut, fundatia a fost alimentata cu un fond de 36 miliarde de dolari.
  10. Edward si Abigail Johnson conduc cel mai mare fond de investitii din SUA, Fidelity Investments, cu active in valoare totala de peste 1,2 miliarde dolari. Familia Johnson controleaza 49% din actiunile Fidelity.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: