Rinspeed iChange, masina care isi schimba forma

Data publicarii: 18-02-2009 | Auto

Rinspeed, micutul producator auto elvetian care ne-a obisnuit deja cu creatiile sale excentrice, va prezenta la Geneva conceptul iChange, primul automobil din lume care isi schimba forma in functie de numarul pasagerilor din habitaclu.

Configuratia interiorului, cu scaunul soferului pozitionat central si cele doua locuri pentru pasageri asezate de-o parte si de alta in spatele soferului, permite automobilului sa ruleze cu plafonul coborat in partea din spate, pentru un coeficient aerodinamic cat mai bun, atunci cand in masina nu exista pasageri. Insa, atunci cand locurile din spate sunt ocupate, automobilul isi modifica forma, inaltand plafonul pentru a face loc pasagerilor.

O alta caracteristica a lui Rinspeed iChange este lipsa usilor, accesul in habitaclu facandu-se prin rabatarea electrica a plafonului. In plus, inginerii elvetieni au eliminat problema pierderii cheilor. Da, acest concept nu se deschide si nici nu porneste cu ajutorul vreunei chei, ci a unui iPhone Apple, cu care pot fi controlate majoritatea functiilor vehiculului.

Evident, aceasta masina desprinsa parca din viitor nu putea fi dotata decat cu motor electric. Energia este data de baterii litiu-ion, disponibile in doua configuratii diferite, pentru deplasarea pe distante scurte sau lungi.

Nici performantele propulsorului nu pot fi trecute cu vederea, cei 201 CP si viteza maxima de 220 km/h fiind multumitoare chiar si pentru clientii cu pretentii de condus sportiv. Iar cele numai 4 secunde necesare pentru a "prinde suta" recomanda conceptul iChange drept unul dintre cele mai sprintene automobile. Performantele motorului sunt transmise rotilor gratie unei cutii de viteze cu sase rapoarte preluata de pe Subaru WRX.

Auto.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: