Guvernul german ar putea expropria actionarii, ca sa isi salveze bancile

Data publicarii: 19-02-2009 | International

Confruntata cu un colaps al bancilor sale, Germania a decis miercuri sa recurga la metode dure: ar putea, astfel, sa le nationalizeze expropriind actionarii, o premiera de la Al Doilea Razboi Mondial, comenteaza AFP.

Un proiect de lege a fost adoptat in consiliul de ministri, de guvernul cancelarului conservator Angela Merkel, si va fi prezentat rapid deputatilor din Bundestag, camera inferioara a Parlamentului german.

Proiectul prevede lansarea unei "proceduri de expropriere" a actionarilor bancilor, in schimbul unei indemnizatii.

Ideea a fost intampinata cu reticenta, intr-o tara marcata de exproprierea bunurilor evreiesti in timpul regimului nazist din anii '30 si de nationalizarile fortate din fosta Republica Democrata Germana.

Masura a fost luata pentru salvarea bancii Hypo Real Estate din Munchen, aflata in prag de faliment, a explicat, la o conferinta de presa, ministrul german de finante, Peer Steinbrueck.

Banca, specializata in sectorul imobiliar, se confrunta cu probleme grave, in pofida garantiilor de zeci de miliarde de euro ce i-au fost deja acordate.

Nationalizarea este "o ultima solutie", a atras atentia ministrul social-democrat.

Pentru oficialul german, nu este vorba despre majorarea "influentei statului", ci despre salvarea unuia dintre stalpii sectorului bancar german si evitarea unui caz asemanator falimentului bancii americane de investitii Lehman Brothers, ce a declanasat toamna trecuta un seism pe pietele bursiere.

Acest caz ar trebui, totusi, sa ramana o exceptie. "Nu este previzibil" ca alte banci sa fie nationalizate, expropriind, la nevoie, actionarii lor, a reiterat oficialul german.

Pentru actionari sunt prevazute niste indemnizatii, potrivit proiectului de lege. Actionarul important al Hypo Real Estate este fondul american JC Flowers, mai scrie AFP.

NewsIn