Angajatii fericiti atrag investitorii

Data publicarii: 19-02-2009 | Afaceri

Companiile cu cei mai fericiti angajati sunt si companiile cu cei mai multumiti investitori, potrivit Economist.com. Sunt firmele cu cei mai multumiti angajati la fel de satisfacatoare si pentru cei care investesc in actiunile lor? Potrivit lui Alex Edmans, profesor de economie la Wharton University, raspunsul este afirmativ.

Cladirea unui portofoliu bazat doar pe actiunile celor 100 de companii catalogate de Fortune drept cele mai dezirabile pentru angajati va aduce un randament superior investitorilor.

Edmans a derulat o analiza bazata pe profiturile din ultimii 10 ani ale acestora, din care reiese ca randamentul este mai mare cu 4,1% decat randamentul general obtinut de totalitatea companiilor listate pe New York Stock Exchange.

Edmans atrage insa atentia ca analiza sa nu infereaza ideea ca exista o legatura de cauzalitate directa intre gradul de multumire al unui angajat si profitabilitatea firmei. Alte variabile, precum un management de calitate, pot fi o explicatie mai corecta a rezultatelor studiului.

George Trifu