806 biserici bugetate pentru mantuirea crizei

Data publicarii: 19-02-2009 | Diverse

Veniti cu comanda din teritoriu, deputatii si senatorii au impus, in plina criza, in comisiile de buget finantarea pentru construirea sau renovarea a sute de biserici. In jur de 1.500 de amendamente au trecut de Comisia de buget-finante si sunt 90% sanse sa fie adoptate si in plen de senatori si deputati. Deputatul UDMR, Erdei Doloczki Istvan, membru in Comisia de buget-finante, ne-a explicat ca "doar daca primul-ministru sau ministrul de Finante vin cu o pozitie de ultima ora, ceea ce e greu de crezut, s-ar putea ca unele dintre aceste amendamente admise la comisie sa nu fie votate".

Amendamentele admise vizeaza alocarea de sume de bani pentru 806 lacase de cult, 242 scoli generale, licee si gradinite, 36 de spitale si 37 de camine culturale.

Cu exceptia a 30 de amendamente ale PNL si 5-6 ale UDMR, celelalte apartin parlamentarilor PSD si PDL. O parte dintre amendamentele admise au fost propuse de parlamentari pentru colegiile in care au fost alesi, iar in alte situatii ele sunt "opera comuna " a senatorilor si deputatilor dintr-un judet.

Dintre cele 806 biserici care urmeaza sa primeasca bani in urma amendamentelor admise, cele mai multe - 83 - sunt din judetul Olt. Au beneficiat de "generozitate" si judetele Suceava (58 de biserici). Cluj si Timis (cate 51), Salaj (37), Maramures (36), Bacau si Bihor (cate 33). In Bucuresti 34 de biserici au primit bani. Cele mai oropsite judete sunt Giurgiu si Braila, care vor primi bani doar pentru o singura biserica, iar judetele Arges si si Calarasi, pentru cate doua biserici. Sumele acordate pentru biserici variaza intre 10 mii lei noi si 400 mii lei noi, suma totala fiind de 55 de milioane lei noi.

Prin sondaj, Cotidianul a monitorizat culoarea politica a primarilor din judetele Bacau si Cluj care vor obtine bani pentru biserici. Astfel, in judetul Bacau, 8 primarii sunt conduse de PSD - in Moinesti au obtinut fonduri 4 biserici, 4 de PDL, 2 de PC - in Onesti, 5 biserici vor beneficia de fonduri si cate una de PNL si PPPS. In judetul Cluj, 7 primari PDL vor avea bani pentru 28 de biserici, 5 primari PSD pentru 7 biserici, cate 2 primari ai UDMR si PNL vor obtine fonduri pentru cate o biserica, si de asemenea doi primari independenti au fost facuti "fericiti" de legea bugetului.

Pentru cele 242 de scoli s-a aprobat suma de 33 de milioane lei noi, cele 36 de spitale au alocate 6.730 mii lei noi, iar cele 37 camine culturale vor obtine 4.6 milioane de lei noi.

Integral in Cotidianul