Impozitele pe cladiri si terenuri, la loc comanda!

Data publicarii: 19-02-2009 | Finante-Banci

La mai putin de o saptamana dupa anuntul Ministerului Finantelor, potrivit caruia baza de impozitare pentru cladiri si terenuri va fi majorata in 2009 cu 24,3%, autoritatile revin asupra acestei masuri. Directorul de politici fiscale si bugetare locale din MAI, Daniel Marinescu, a declarat ieri ca noile niveluri "vor fi aplicate doar de la 1 ianuarie 2010". De altfel, "nu se pune problema sa creasca aceste impozite in 2009, pentru ca nici Codul fiscal nu permite".

"Aplicarea unei baze ajustate in acest an pentru impozitarea cladirilor si a terenurilor s-ar fi putut face doar daca preturile de baza ar fi fost actualizate anul trecut", a precizat Marinescu. Potrivit acestuia, actualizarea bazei de calcul a impozitelor pe cladiri si terenuri s-ar putea face prin indexare cu inflatia sau prin evaluare in functie de pretul pietei.

Valoarea impozabila creste cu 20,5%

Oficialul MAI a aratat ca, prin indexarea cu rata inflatiei, valoarea impozabila a cladirilor, terenurilor si a  mijloacelor fixe, dar si valoarea amenzilor, va creste cu 20,49%, comparativ cu nivelurile stabilite prin hotararea de Guvern 1.514 din 2006. Administratiile locale pot sa adauge maximum 20% peste valoarea indexata.

Adevarul