Norii vor fi modificati pentru a opri incalzirea globala

Data publicarii: 20-02-2009 | Mediu

Un profesor de inginerie si un fizician expert in nori au pompat sare in nori pentru a schimba felul in care reflecta lumina soarelui, in incercarea de a opri incalzirea planetei.

Stephen Slater, profesor de design in inginerie la Universitatea Edinburgh si profesorul John Latham, de la National Centre for Atmospheric Research din Colorado au folosit rachete cu sare pentru a testa daca este posibila crearea norilor stratocumulus marini.

Acesti nori comuni, de mica inaltime, ar putea ajuta la reflectarea razelor solare, si, prin urmare, la combaterea incalzirii globale.

"Trebuie sa ii facem sa reflecte cu 10% mai mult decat acum", a declarat profesorul Salter.

Rachetele vor imprastia apa sarata in nori. Cand particulele se inalta intr-un nor, redistribuie umezeala, crescand astfel reflectia.

Drept rezultat, norul trimite inapoi in spatiu razele de soare.

Aproximativ 300 de rachete vor fi trimise la nivelul marii dintr-un vas aflat in apropierea coastei sud africane.

Oameni de stiinta din intreaga lume dezvolta instrumente pentru a incerca sa reduca incalzirea globala si experimenteaza tot felul de idei aventuroase.

Stiinta cunoscuta drept geo-inginerie este considerata periculoasa de unii oameni de stiinta pentru ca interfereaza cu ecosistemele delicate din lume, desi, in general este vazuta ca salvatoare a lumii de la incalzirea globala.

Cea mai mare ingrijorare legata de experimentul profesorilor Salter si Latham este ca acesta va altera structura si densitatea norilor si ca ar putea avea efecte semnificative locale asupra climatului si precipitatilor.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: