Am intrat in zodia falimentelor

Data publicarii: 20-02-2009 | Afaceri

Numarul dosarelor de insolventa care vor fi deschise in acest an in Romania se va ridica la 20.000, dupa ce in 2008 au fost initiate 14.500 de dosare, a declarat, ieri, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Octav Stanescu, potrivit Mediafax. "Daca anul trecut am avut 14.500 de dosare de insolventa, in acest an vom ajunge la 20.000 de dosare, daca nu vom lua in considerare dosarele pe care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) le va introduce, asa-numitele dosare de curatenie", a afirmat Stanescu, intr-o conferinta de presa. Astfel, in acest an vor fi deschise cu 38% mai multe dosare decat in 2008.

Acesta a aratat ca in luna ianuarie au fost inregistrate 1.600 de dosare de insolventa, in crestere de la 1.000 de dosare in aceeasi perioada a anului trecut. "Sunt foarte multe societati viabile care din cauza crizei de creditare vor intra in incetare de plata", a mai spus Stanescu.

In plus, acesta a mentionat ca pe langa necesitatea unor masuri de protectie, companiile ar trebui sa se gandeasca mai mult la reorganizare si mai putin la procedura de faliment. "Cred ca bancile trebuie sa se intalneasca si sa discute, poate chiar si cu usile inchise, sa gaseasca solutii. Nu ar trebui sa se repeada nicio institutie financiara sa lichideze debitorul companiei, ci ar trebui sa sprijine un debitor pentru a se redresa", a adaugat avocatul.

''Este necesar sa analizeze daca este vorba de un rau-platnic intentionat''

Stanescu este de parere ca bancile, companiile de leasing sau alte institutii financiare ar trebui sa analizeze fiecare caz in parte al companiilor care se afla in dificultate de plata a ratelor si sa stabileasca cea mai buna solutie in fiecare caz. La randul sau, avocatul Gheorghe Piperea, din cadrul Casei de Avocatura Piperea si Asociatii, apreciaza ca in acest an bancile si recuperatorii de creante din cadrul acestora nu ar trebui sa mai priveasca debitorii corporate ca pe niste rau-platnici, ci e necesar sa analizeze daca este vorba de un rau-platnic intentionat sau de incapacitatea de plata, ca o consecinta a crizei economice, care ulterior poate fi depasita.

Acesta a aratat ca, prin prevenirea deschiderii procedurii de insolventa, creditorii, furnizorii de utilitati, precum si fiscul ar putea evita "multe sacrificii".

Procedura de insolventa impune o serie de aspecte dureroase pentru creditori, printre care se numara si efectul de inghetare a creantelor ce trebuie recuperate la valoarea nominala din data deschiderii procedurii.

"De exemplu, daca procedura este deschisa in 2009 si se finalizeaza peste trei ani, creditorii isi vor primi la acel moment sumele pe care le au de recuperat la valoarea creantelor din 2009", a afirmat Piperea.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: