Banca Mondiala: Situatia fiscala din Romania este dramatica

Data publicarii: 23-02-2009 | Economie

Intr-un top al statelor care au aderat recent la Uniunea Europeana, tara noastra se afla la mijloc, potrivit unui raport dat publicitatii de Banca Mondiala. Expertii institutiei atrag totusi atentia ca situatia fiscala din Romania este una dramatica. Raportul Bancii Mondiale vorbeste in termeni favorabili despre bugetul adoptat vineri de Parlamentul de la Bucuresti, care ar putea reduce deficitul bugetar pe 2009 de la 7.5% din PIB cat fusese estimat initial, la 2%. Datele apar la scurt vreme dupa ce ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a anuntat ca intentioneaza sa obtina un imprumut de la Banca Mondiala pentru finantarea invatamantului.

Expertii sustin ca in Romania, criza financiara va fi resimtita din plin, iar Guvernul are o singura optiune de a contracara efectele: adoptarea unor restrictii fiscale semnificative. Si fiscalitatea a provocat un deficit bugetar peste asteptari, desi Romania a inregistrat o crestere economica peste medie in 2008.

"Politica fiscala profund prociclica in contextul unei economii supraincalzite, alaturi de deteriorarea semnificativa a colectarii veniturilor bugetare in ultimele luni ale anului trecut au dus la inregistrarea unui deficit bugetar record de 5,2% din PIB", mai precizeaza raportul Bancii Mondiale.

Principalele probleme economice ale romanilor au fost provocate de scaderea exporturilor, dar si a investitiilor straine in Romania. Raportul Bancii Mondiale, citat de ziaristii de la Jurnalul National, arata ca o vina pentru deficientele economiei romanesti o poarta si statul: nefinantarea cresterii pensiilor, reducerea contributiilor sociale si a alocatiilor acordate autoritatilor locale.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: