Avans mai mare, dobanda la credit redusa

Data publicarii: 23-02-2009 | Finante-Banci

In noile conditii oferite de cateva banci din Romania, rata lunara scade cu pana la 18% daca avansul este cu 10% mai mare decat valoarea minima ceruta de banca. De asemenea, avansul mare poate prelungi si perioada de rambursare a imprumutului.

De la inceputul anului, in cazul catorva banci din Romania, un avans mai mare inseamna rata mai mica, nu doar ca urmare a diminuarii valorii creditate. "Sunt cateva banci care au decis sa lege perioada de creditare, dar si valoarea dobanzilor de avansul platit de client", spune Raluca Dobre, analist la brokerul Ipoteci Direct. In aceasta situatie se afla Alpha Bank, BCR, Raiffeisen sau Leumi, cu precizarea ca, in cazul BCR, este suficient un avans de 10% pentru a beneficia de o perioada mai mare de creditare.

Astfel, in cazul creditelor ipotecare bancile au decis sa reduca perioada maxima de acordare in conditii standard de la 30-40 de ani la 25 de ani, insa ofera posibilitatea ca aceasta perioada sa creasca in functie de avans.

Dobanda scade si ea. "Daca, de exemplu, in loc de 25% avans clientul da 30% perioada maxima creste la 30 de ani. De asemenea la fiecare 5 puncte in plus la avans, dobanda scade cu 0,5%", a explicat Dobre. Cu alte cuvinte, un avans de 35% in loc de unul de 25% scade dobanda anuala cu un procent si creste perioada de acordare cu pana la 10 ani.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: