Barroso: Exista slabe sanse sa se emita obligatiuni ale zonei euro

Data publicarii: 24-02-2009 | International

Ideea de a face o emisiune de obligatiuni pentru zona euro a fost respinsa de o serie de state membre, avand astfel putine sanse de succes, a spus presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de Reuters.

Barroso a spus ca CE face eforturi in sensul gasirii unei abordari europene comune in cadrul summitului grupului informal al celor 20 de state cele mai industrializate ale lumii -G20- din aprilie.

"Au existat o serie de discutii in acest sens si este clar ca nu s-a ajuns la un consens referitor la acest aspect", a declarat presedintele Comisiei Europene, la o conferinta de presa in timpul unei vizite efectuate in Estonia, raspunzand unei intrebari referitoare la titluri de stat ale zonei euro.

"Unele state membre se opun ferm si fundamental acestei idei, asa ca nu as vrea sa speculez cu privire la idei care nu au nicio sansa de a fi aprobate", a spus Barroso.

Seful Comisiei Europene a atras atentia ca solidaritatea este importanta in vremuri de criza.

"Credem ca daca actionam unitar, in sensul unui spirit cu adevarat european, in spiritul solidaritatii europene, ne putem proteja mai bine si, de asemenea, putem influenta global organizarea sistemului financiar international", a declarat Barroso.

"O astfel de pozitie comuna pregatim pentru reuniunea G20 din aprilie de la Londra", a adaugat seful Comisiei Europene.

Ideea emiterii de obligatiuni ale zonei euro a fost avansata in conditiile in care diferentele dintre statele membre ale zonei euro s-au adancit, reflectand temeri ca unele tari ca Italia, Grecia si Irlanda se confrunta cu probleme economice mai mari decat alte state mai mari.

Surse avizate au declarat ca Germania s-a opus vehement ideii unor obligatiuni garantate de catre 16 state membre ale zonei euro, pe motiv ca acestea ar aduce beneficii statelor cu ratinguri de credite mai slabe, dar ar avea putin de oferit tarilor cu calificative solide.

Cu toate acestea, ministrul italian al economiei Giulio Tremonti a spus ca vede o sustinere tot mai ampla pentru aceasta idee.

Jean-Claude Juncker, presedintele reuniunii ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup), a propus ca un titlu de stat comun sa acopere 40% din datoria guvernamentala generala a zonei euro, potrivit unor surse apropiate Eurogrupului.

Barroso a mai spus ca CE va face eforturi pentru a preveni orice deviere inspre protectionism, cu toate ca nu vede astfel de tendinte in Uniunea Europeana.

Seful Comisiei Europene a spus ca Estonia a facut bine respectand politici fiscale restrictive, in timp ce premierul Andrus Ansip a reiterat telul tarii sale de a dopta euro in 2011.

Fondul Monetar International (FMI), pe de alta parte, a sprijinit la sfarsitul saptamanii trecute, ideea emiterii de obligatiuni ale zonei euro, pentru sustinerea statelor cu economii fragile ce au adoptat moneda unica, in contextual actualei crize economice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: