Isarescu spune ca BNR nu exclude revenirea pe apreciere a leului

Data publicarii: 24-02-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu exclude revenirea pe apreciere a monedei nationale, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Anul nu este format numai din doua luni, sunt si reveniri ale cursului si nu sunt excluse", a spus Isarescu.

El a adaugat ca si anticiparile de depreciere a leului, inclusiv cele ale BNR, au contribuit la deprecierea monedei nationale.

"Este si un efect de bumerang. Nu sunt foarte fericit, insa am creat suficiente anticipatii de depreciere a cursului. Nu sunt pentru perspective optimiste, dar nici pentru extrema opusa", a subliniat Isarescu.

Leul s-a depreciat puternic de la inceputul acestui an, intr-o tendinta regionala, ajungand la cotatii minime istorice in raprt cu euro, de peste 4,3 lei/euro. In 22 ianuarie, cursul de referinta al BNR a atins nivelul record de 4,3127 lei/euro.
 
Isarescu considera ca nivelul actual al cursului de schimb este sustenabil
 
Nivelul actual al cursului de schimb este sustenabil, tinand seama de ajustarea foarte rapida a deficitului de cont curent, a declarat Mugur Isarescu.

"In dinamica sa si uitandu-ne la corectia deficitului de cont curent, poate ceva prea rapida luand in calcul cresterea economica, consider ca nivelul cursului este sustenabil", a spus Isarescu.

Cu toate ca "nu o sa gasesti o cifra care sa multumeasca toata lumea", guvernatorul BNR sustine ca, atat timp cat cursul poate fi definit ca sustenabil, banca centrala "si-a cam facut datoria".

Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei s-a restrans la 12-12,5% din produsul intern brut (PIB), de la 13,5%in 2007, in conditiile in care economia romaneasca a crescut cu aproape 8% in termeni reali. Primele date privind evolutia PIB din 2008 vor fi anuntate de statistica la inceputul lui martie.

BNR este pregatita sa evite miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb
 
BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca o anumita ajustare controlabila a leului, ca si a altor valute emergente din zona, este necesara.

"O anumita ajustare a valutelor din regiune este intr-adevar necesara, dar deprecierea excesiva a monedelor locale poate crea miscari destabilizatoare in economie si trebuie evitata", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a justificat "corectia necesara" a valutelor cu curs flexibil din regiune prin existenta dezechilibrelor externe mari in cazul statelor precum Romania, Ungaria, Cehia sau Polonia.
 
BNR nu a intervenit deloc in piata valutara de la jumatatea lui 2006 pana in 2007
 
BNR nu a avut interventii indirecte in piata valutara de la jumatatea lui 2006 pana in 2007, a declarat Mugur Isarescu, care a precizat ca banca centrala isi rezerva dreptul unor interventii neanuntate, pentru a evita miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb.

"A existat o perioada, intre jumatatea lui 2006 si 2007, cand nu am intervenit deloc in piata valutara, dar si atunci am subliniat ca leul are o flotare controlata", a spus guvernatorul.

Isarescu a mai precizat ca BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb. Recent, seful bancii centrale a declarat ca BNR a vandut valuta in ultimele luni pentru a sustine leul, masura "corect sesizata" de piata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: