Elvetienii vor sa pedepseasca SUA pentru daunele provocate UBS

Data publicarii: 24-02-2009 | International

Partidul Popular (SVP) din Elvetia a solicitat guvernului adoptarea unor masuri punitive impotriva Statelor Unite ale Americii, dupa ce autoritatile americane au obligat UBS, cea mai mare banca elvetiana, sa dezvaluie identitatea catorva zeci de mii de clienti americani, presupusi evazionisti.

SVP, cel mai mare partid local, spune ca Elvetia ar trebui sa retraga orice ajutor acordat SUA in privinta inchiderii si mutarii inchisorii de la Guantanamo Bay, in care sunt detinuti suspectii de acte teroriste. Elvetia ar putea, totodata, sa reconsidere reprezentarea SUA in tarile in care nu are prezenta diplomatica.

SVP mai spune ca aurul depozitat de Banca Nationala in SUA ar trebui repatriat, iar fondurile americane din Elvetia interzise, astfel incat investitorii locali sa fie la adapost de posibilul faliment al institutiilor financiare americane.

De curand, UBS a acceptat sa plateasca o amenda de 780 milioane dolari si sa divulge numele a 250 de clienti americani acuzati de evaziune fiscala. Guvernul SUA preseaza banca sa furnizeze intreaga lista a deponentilor americani, care contine peste 50.000 de nume.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: