Financial Times: Cine sunt principalii responsabili pentru criza financiara

Data publicarii: 24-02-2009 | International

Bancile centrale incep sa fie vazute de tot mai multi europeni ca purtatoare ale unei mari parti din vina pentru actuala criza financiara, fiind la mica distanta de bancile comerciale, potrivit unui sondaj efectuat de Financial Times si Harris printre cele mai importante economii europene.

In ultimele trei luni, procentul celor nemultumiti de politicile financiare ale bancilor nationale a crescut simtitor, pe fondul inrautatirii situatiei economice si al lipsei de transparenta din partea organismelor statului. Chiar si speculatorii bursieri sunt mai bine vazuti decat bancile centrale.

In continuare, bancile comerciale si de investitii sunt cele mai blamate, 82% dintre respondenti considerandu-le marii vinovati ai crizei actuale, fata de 80% in octombrie 2008. La mica distanta sunt bancile centrale, 74% dintre europeni considerandu-le responsabile la ultimul sondaj din februarie, fata de 70% in octombrie anul trecut. 

Pe urmatoarele pozitii sunt speculatorii bursieri (64%), institutiile de reglementare financiara (59%), liderii guvernamentali (62%), agentii imobiliari (42%), dezvoltatorii imobiliari (37%), cumparatorii de case (30%).

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: