Angajatii romani, mai constiinciosi

Data publicarii: 24-02-2009 | HR/Cariere

Rata absenteismului in randul angajatilor romani a fost mai mica decat rata medie la nivel european, angajatii romani au lipsit anul trecut mai putin de la serviciu decat cei din Cehia, Polonia sau Slovacia, potrivit studiului Saratoga - Human Capital Benchmarking Survey pe 2008, realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers Romania. "Rata medie a absenteismului pe parcursul anului trecut in Romania a fost de 3,5%, mai mica decat cea inregistrata la nivel european, care a fost de 3,8%.

Analiza regionala dezvaluie o rata mai scazuta pentru tarile din Europa Centrala si de Est (3.4%)", spune Horatiu Cocheci, manager al Departamentului de Consultanta in Resurse Umane PricewaterhouseCoopers Romania. Rata absenteismului in tarile din regiune a fost de 4,4% in Cehia, 4,1% in Polonia si de 3,5% in Slovacia.

In Romania, cele mai multe absente (60%) de la locul de munca au avut ca motiv boala, 2,2% din rata medie pe tara a fost reprezentata de zilele de concediu medical. "Pe langa concediile medicale, o alta cauza a absenteismului este angajamentul scazut al angajatilor. Daca ne gandim la contextul economic actual si la lipsa oportunitatilor de pe piata, este de asteptat ca nivelul absenteismului sa se reduca, fara ca acest lucru sa determine neaparat o crestere proportionala la nivelul productivitatii", afirma Cocheci. Potrivit acestuia, in contextul actual, cand angajatii sunt constienti de lipsa alternativelor constante la actualul loc de munca, vor fi tentati sa aiba o mai mare grija de nivelul indicatorilor comportamentali proprii.

Astfel, nivelul absenteismului este de asteptat sa se reduca. "Din pacate insa, aceasta reducere nu va garanta cresterea rezultatelor organizationale cu aceeasi valoare. Nivelul de implicare al angajatilor si eficienta acestora vor fi direct proportionale cu eficienta comunicarii interne management-angajati. Cu cat managementul va fi mai in masura sa explice situatia organizatiei si alternativele pe care aceasta le are, cu atat angajatii vor fi mai implicati in a actiona pentru un scop comun, si nu doar sa fie prezenti la locul de munca", arata Cocheci.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: