Incetinirea economiei creste stresul si volumul de munca

Data publicarii: 25-02-2009 | HR/Cariere

Volumul de munca in companii a crescut ca urmare a crizei, au declarat 48% dintre angajatorii chestionati de institutia britanica Chartered Institute for Personnel and Development (CIPD) si compania de cercetare de piata KPMG, in cadrul ultimului studiu trimestrial. Un procentaj similar dintre acestia (46%) a mentionat ca nivelul de stres al angajatilor a crescut. Doua treimi dintre companiile britanice au fost nevoite sa isi reduca bugetul sau intentioneaza sa realizeze o redimensionare de buget.

Reducerile vizeaza cheltuielile cu transportul, beneficiile si posibilitatea de a lucra ore suplimentare. Trei sferturi dintre angajatorii privati au redus chetuielile legate de deplasarile in interes de serviciu, in timp ce doar 50% dintre cei din sistemul public au ales sa recurga la aceasta solutie. Doua treimi dintre angajatii din companii (66%) au fost nevoiti sa renunte la deplasarile in strainatate, fata de 38%, cati au fost in aceasta situatie in sistemul public. De asemenea, 62% utilizeaza tot mai des comunicarea prin intermediul teleconferintelor, iar 43% incurajeaza folosirea transportului in comun mai mult decat inainte de inceperea crizei.

Angajatii ramasi in cadrul companiilor ca urmare a disponibilizarilor realizate sunt, la randul lor, afectati, majoritatea specialistilor in resurse umane considerand ca actualul loc de munca nu este stabil. Totusi, nivelul de motivare a personalului pare sa nu se fi deteriorat, ceea ce ar putea indica un sentiment pronuntat de nesiguranta in ceea ce priveste serviciul sau o crestere a eforturilor manageriale de comunicare cu subordonatii. Majoritatea reprezentantilor companiilor au declarat, de altfel, ca, in prezent, comunica mult mai des cu angajatii decat inaintea declansarii crizei.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: