Lefuri mari chiar si fara studii superioare

Data publicarii: 26-02-2009 | HR/Cariere

Nu trebuie sa fiti obligatoriu titrat ca sa castigati mii de euro lunar. Expertii in resurse umane sunt de parere ca si persoanele fara studii superioare pot obtine venituri lunare consistente, mai ales daca sunt talentate in meseria pe care o practica.

O diploma nu este garantia unei cariere sau a unui salariu mare. Un frizer, un zugrav, un agent de vanzari sau un fotograf pot avea luna de luna sume mai mari (sau cel putin egale) cu cele ale unor persoane care au absolvit facultati ori studii postuniversitare.

"Experienta, responsabilitatile asumate si atitudinea sunt cele care fac ca salariul sa urce si cariera sa devina mai profitabila", considera Marian Manolache, managing partner la compania de resurse umane Skill Team. Foarte importante, subliniaza expertii, sunt implicarea, dedicarea si talentul. Evident, lefurile, asa cum spune si Malina Rusu, human capital consultant la compania de recrutare Lugera&Makler, depind foarte mult si de politica salariala a companiei.

2.000 de euro pentru un agent de vanzari

Veniturile obtinute depind foarte mult de domeniul de activitate si de pozitia ocupata. In vanzari se poate castiga destul de mult. Salariul fix este, de regula, intre 300 si 500 de euro net, iar cu tot cu comisioane se ajunge la dublarea sau triplarea salariului. "Vanzatorul este platit cu comision, iar asta nu are nimic de-a face cu absolvirea unei facultati. Astfel, agentul de vanzari poate sa nu fie absolvent de facultate. Talentul si determinarea fac ca printre fruntasii in castiguri salariale sa fie si absolventi de studii medii. Pe o astfel de pozitie, in functie de firma si domeniu, se poate realiza o medie lunara de peste 1.500-2.000 de euro", spune Marian Manolache.

Sume consistente pentru animatie si online

Un domeniu unde se castiga substantial este cel al dezvoltarii web. "Pentru un proiect se pot lua in medie intre 300 si 1.500 de euro, dar si peste", spune Vivien Untaru, general manager la VON Consulting, firma specializata in recrutarea din domeniul IT. si simularile 3D pentru proiecte arhitecturale, spune Marian Manolache, pot aduce relativ usor peste 800 de euro.

Si animatia pentru diverse filme face multi bani. "Sunt absolventi de liceu care au astfel de proiecte si care lucreaza pe perioade determinate in tari ca Norvegia, Anglia, Malta, iar castigurile lor depasesc 3.000 de euro", subliniaza expertul.

Castiguri mari in asigurari

In categoria celor cu salarii mari, dar fara studii superioare, intra si persoanele care se ocupa cu marketingul multilevel, unde se poate face profit nu numai din comisioanele proprii, ci si din crearea retelei de agenti. "Castigurile pot ajunge la peste 1.000 de euro pe luna la o retea foarte bine dezvoltata", este de parere Vivien Untaru. Alte domenii care pot aduce castiguri destul de mari fara a necesita studii superioare sunt brokerajul sau asigurarile de viata, unde se lucreaza cu sume mari si se poate ajunge la castiguri de peste 1.000 de euro.

Meseriasi instariti

Un tapiter ceva mai in varsta (pentru ca tineri nu mai sunt) poate castiga mai bine decat un absolvent de studii superioare si cu cativa ani de experienta. "In acest moment piata nu mai produce tapiteri", explica psihologul Gabriela Giurgiu, consultant senior la Zeitconcept Servicii de Personal. Tot din cauza ofertei reduse de specialisti, este posibil ca un electrician bun sa castige mai mult decat un inginer.

Si muncitorii de pe segmentul finisaje de lux, cu ajutorul platii pentru orele suplimentare, pot face invidios orice inginer constructor. Foarte bine castiga si zugravii, si tamplarii experimentati.

Mii de euro pentru un make-up artist

Si frizerii, spune Alina Botezatu, pot incepe de la cateva sute de euro lunar si pot ajunge, in unele cazuri, in cativa ani, la venituri de mii de euro lunar. si un make-up artist are, ca incepator, o leafa de cateva sute de euro lunar, iar peste doar cativa ani - una de mii de euro.

"Castiguri mari pot obtine si bucatarii, croitorii si lautarii. Un sofer de limuzina de lux sau unul personal, care este serios si discret, poate avea mii de euro lunar, la fel ca un bodyguard care protejeaza in special VIP-uri", spune Alina Botezatu.
si persoanele care aleg sa fie baby-sitter, ca si fotografii solicitati, pot ajunge sa ia, lunar, peste 1.000 de euro.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: