Sistemul bancar canadian, cel mai sigur la nivel global

Data publicarii: 27-02-2009 | International

Daca sistemul financiar american este in cadere libera, autoritatile fiind intr-o lupta continua de salvare a marilor institutii de credit, ceva mai la nord, in Canada, peisajul se schimba radical: pentru bancile de aici, criza este un cuvant auzit doar la televizor.

Potrivit Raportului Competitivitatii Globale intocmit de Forumul Economic Mondial, bancile canadiene sunt cele mai stabile. Ele au primit 6,8 puncte din 7 posibile, ceea ce inseamna ca pericolul insolventiei sau necesitatea interventiei statului sunt minime.

In acelasi index, Statele Unite ale Americii figureaza abia pe locul 40, in conditiile in care deja cateva nume grele de pe piata bancara au trebuit sa traga obloanele ori sa se lase preluate de stat.

Secretul Canadei rezida in politica financiara total diferita fata de cea americana, creditele subprime de aici dezvoltandu-se echilibrat, iar investitiile in instrumentele financiare americane fiind minime. In plus, marile banci canadiene au grosul afacerilor in interiorul tarii, si sunt mai atent supravegheate decat cele din SUA.

Dovada a soliditatii bancilor canadiene este si faptul ca patru din cele mai mari 10 institutii de credit nord-americane sunt din Canada: Royal Bank of Canada, Bank of Nova Scotia, Bank of Montreal si Toronto Dominion.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: