CNBC: Europa de Est, varianta europeana a crizei subprime

Data publicarii: 27-02-2009 | International

De la caderea Zidului Berlinului, tarile din Europa de Est s-au afirmat ca aliati de incredere ai Statelor Unite, imbratisand stilul capitalist american si imprumutand sume insemnate de bani din Vest pentru a-si finanta cresterea, scrie CNBC.

Acum, nota de plata pare sa fi venit cu varf si indesat. Expansiunea economica rapida care a transformat Polonia, Ungaria si alti cativa fosti sateliti ai Uniunii Sovietice in piete fierbinti, s-a oprit subit si a inceput sa se contracte intr-un ritm la fel de alert, transmitand ingrijorare peste tot in lume si riscand sa ricoseze inapoi in Statele Unite. 

Saptamana trecuta, bursa de pe Wall Strett s-a mai scufundat cu cateva procente dupa ce serviciul de investitii al Moody's a atentionat ca bancile vestice cu prezenta in Est se afla in fata unor mari riscuri, atat de mari incat reverberatiile unor posibile falimente nu vor ramane doar la nivel local, ci se vor transmite si peste Ocean.

"Este un efect de domino. Pietele internationale de credit sunt legate, iar o criza in Europa de Est si tarile baltice poate cauza o prabusire a derivatelor municipale din New York, asa cum in urma cu un an falimentele de pe Wall Street s-au propagat in intreaga lume", spune Kenneth S. Rogoff, fost economist sef al Fondului Monetar International.

Pericolul exista pe cateva fronturi. Marile economii europene, Marea Britanie, Germania, Franta sau Spania, sunt deja in recesiune, si multe din bancile lor majore au inghetat creditarea atat acasa, cat si in restul diviziilor externe.

Pentru tarile din Europa Centrala si de Est, propulsate pana de curand de fondurile masive aduse de bancile occidentale, furtuna pare sa nu fie inca la apogeu. Ele experimenteaza momentan o retragere a capitalului strain si o scadere graduala a ritmului de crestere. Daca in 2007 media de crestere in regiune a fost de 5,4%, in 2008 a fost de doar 3,2%, iar pentru 2009 se anticipeaza o contractare de inca 0,4 procente.

Pentru ca lucrurile sa se complice si mai mult, monedele nationale sunt intr-o continua devalorizare fata de euro, iar euro fata de dolar, fapt ce cronicizeaza o data in plus situatia economica a Estului. Zlotul polonez s-a depreciat cu 48% in mai putin de un an, forintul maghiar cu 30%, iar coroana ceha cu 21%.

"Sintetic exprimat, Europa de Est a devenit versiunea europeana a pietei subprime americane", spune Robert Brusca de la FAO Economics din New York.

Ca urmare a declinului monedelor nationale, importul de bunuri este mult mai scump, la fel si plata creditelor externe. Pentru a face fata, guvernele au redus cheltuielile si serviciile publice, fapt ce in multe tari a generat proteste si instabilitate politica.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: