BMW face inca un pas spre dezvoltarea pilotului automat pentru automobile

Data publicarii: 27-02-2009 | Auto

Dupa ce au dus la extrem performantele motoarelor, masurilor de siguranta si dotarilor de confort, nemtii de la BMW si-au propus sa paseasca dincolo de limitele automobilelor clasice si sa intre pe teritoriul automobilelor viitorului.

De cateva luni, constructorul german lucreaza la un proiect inovator care s-ar putea constitui in primul pilot automat destinat autoturismelor, cu functii similare cu cele aflate in echipamentul de bord al avioanelor de pasageri.

ILENA (Intelligent Learning Navigation), numele dat sistemului, are la baza un computer performant capabil sa perceapa obisnuintele de condus ale soferului si sa adapteze parametrii de functionare a masinii pentru obinerea cele mai eficiente exploatari.

Printre functiile certe ale noii tehnologii vor fi capacitatea de a stabili destinatia pe care soferul o va urma, dupa analiza principalelor rute folosite, reglarea parametrilor motorului la stilul de condus al soferului, ajustarea interiorului in functie de cel care se afla la volan (pozitia scaunului si a volanului), activarea sau dezactivarea sistemelor de siguranta, usurarea folosirii intrumentelor de bord etc.

BMW spune ca sistemul este operabil in proportie de 80%, insa introducerea lui ca echipament optional nu se va face prea curand, deoarece va fi necesar cel putin un an de teste efective. ILENA poate fi privit, de asemenea, ca pe o investitie amortizabila, avand in vedere ca masinile dotate cu acest sistem vor consuma cu 5-10% mai putin.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: