ZRP: Numarul falimentelor va fi covarsitor in 2009

Data publicarii: 27-02-2009 | Afaceri

"Estimez o crestere a numarului de cazuri de restructurare fata de aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de cazuri de falimente va fi insa covarsitor, comparativ cu proportia cazurilor de restructurare sau de reorganizare. Acest lucru se datoreaza faptului ca planul de restructurare al debitorului se desfasoara intr-o etapa in care economia locala si mondiala se afla in stagnare sau regres", ilustreaza Stan Tarnoveanu, partener senior in cadrul casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP), situatia sumbra cu care se vor confrunta companiile in anul crizei.

Casa de avocatura mizeaza in 2009 pe departamentul de litigii, care este cea mai importanta arie de practica din portofoliu. Tarnoveanu precizeaza ca numarul cazurilor de insolventa s-a dublat in ultimele luni. "Relevant insa nu este numarul cazurilor, ci calitatea debitorilor fata de care s-a deschis procedura. Sa luam un exemplu: in cazul deschiderii unei proceduri fata de cinci debitori, ale caror datorii reprezinta echivalentul a 15.000 de euro, impactul va fi mai putin relevant decat in cazul deschiderii procedurii impotriva unui singur debitor, a carui datorie este de un milion de euro. Acesta poate atrage, la randul sau, insolventa creditorilor", a explicat Tarnoveanu.

Marii creditori, spune el, au acum o mai mare deschidere catre acceptarea restructurarilor, in contextul in care situatia actuala nu este favorabila valorificarii bunurilor. "Domeniile care apar ca fiind puternic afectate sunt industria auto si industria constructiilor, implicit industria orizontala aferenta fiecarui segment de industrie amintit. In acest context, industria auto inglobeaza si furnizorii, care vor fi, la randul lor, expusi procedurilor de insolventa, restructurare sau faliment", a mai spus reprezentantul ZRP. Piata locala de avocatura este dominata de firme precum NNDKP, Musat&Asociatii, Tuca Zbarcea&Asociatii sau Popovici Nitu&Asociatii.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: