Schimburile de locuinte - o posibila metoda de stimulare a pietei imobiliare

Data publicarii: 03-03-2009 | Imobiliare

"Pana la mijlocul anilor '90, dar mai ales in perioada anilor '80, era "la moda" schimbul de locuinte: o locuinta mai ieftina (din cauza suprafetei si/ sau a locatiei), plus o diferenta de cash asigurau achizitia unui apartament sau a unei case mai scumpe. In acest moment, revigorarea schimburilor ar putea reprezenta o metoda eficienta de a misca putinele lichiditati care existau pe piata, concomitent cu indeplinirea- macar partiala- a obiectivelor vanzatorilor si, respectiv, ale cumparatorilor", a aratat Livia Berghiu, Consultant imobiliar RE/MAX Bastion. "In schimbul locuintelor noi, dezvoltatorii ar putea accepta o proprietate veche, care sa indeplineasca anumite criterii de evaluare, plus o diferenta de cash mult mai usor de accesat de catre cumparatori prin credite", a completat Livia Berghiu.

Pe baza noilor reglementari ale BNR, bancile vor putea acorda credite imobiliare sau ipotecare numai cu un avans minim (20%- 25% din valoarea imobilului achizitionat prin credit) si, indiferent de cat de mare va fi gradul de indatorare admis prin politica fiecarei banci, acesta se va calcula in continuare pe baza venitului inscris in Fisa Fiscala, plus maxim 20% fata de anul anterior. Dobanzile actuale foarte mari insa, alaturi de cursul de schimb valutar ridicat si de incertitudinea unui anumit nivel de venituri viitoare, limiteaza puternic capacitatea populatiei de a obtine si apoi de a achita ratele de credit.

Dezvoltatorii au incercat sa gaseasca diferite cai si solutii prin care sa stimuleze pe cat de mult se poate tranzactiile in aceasta perioada dificila pentru piata imobiliara; confruntandu-se cu scaderea cererii pentru apartamentele noi, au lansat moda de inchiriere cu optiunea de cumpararea a locuintei in 3-4 ani. "Este drept ca schimburile avantajeaza in primul rand cumparatorii, pentru ca, in loc sa plateasca chirie, acestia platesc o rata la un credit pe diferenta de cash, adica o suma redusa, "contorizata" la valoarea unei locuinte care le apartine. Trebuie insa luat in calcul faptul ca si dezvoltatorii au un beneficiu major- si anume au posibilitatea de a strange lichiditatile necesare ratelor de finantare, respectand, in acelasi timp, si obiectivele de vanzari impuse prin contractele de finantare", a explicat Domnita Avramescu, reprezentant RE/MAX Bastion.

RE/MAX Bastion se afla in prezent in discutii cu o serie de dezvoltatori imobiliari pentru a identifica si implementa cele mai eficiente si simple metode de vanzare a apartamentelor si vilelor prin schimburi cu proprietati vechi, care, fireste, trebuie sa fie evaluate de catre dezvoltatori si sa indeplineasca anumite criterii care vor asigura pe viitor vanzarea acestora in conditii profitabile. "Cu doi dintre dezvoltatori, discutiile sunt intr-un stadiu avansat si probabil ca pentru proiectele respective vom lansa schimburile de locuinte in cursul lunii martie", a precizat Livia Berghiu.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: