Darea si luarea de mita ca stimulent nu mai sunt pedepsite

Data publicarii: 12-03-2009 | Diverse

Noul Cod penal va fi mult mai bland cu infractiunile de coruptie, prin eliminarea unor elemente sau texte din actualul act normativ juridic. In primul rand, cei mai favorizati sunt medicii si toti functionarii care primesc "stimulente" pentru a indeplini un act ce tine de natura serviciului lor. In plus, primirea de foloase necuvenite, respectiv primirea de bunuri sau bani dupa indeplinirea unui act legat de serviciu, nu mai exista ca infractiune in proiectul noului Cod penal.

Notiunea de "a nu respinge" mita a fost eliminata. Astfel, daca cineva promite unui functionar sau unei persoane din domeniul privat bani sau alte foloase pentru a nu indeplini un act, iar potentialul mituit nu respinge oferta, acesta din urma nu mai poate fi acuzat de luare de mita. In actualul cod, se prevede ca fapta functionarului de a nu respinge o promisiune de bani sau foloase este pedepsita ca infractiune. In plus, pedeapsa maxima pentru luare de mita s-a redus de la 12 la 7 ani.

In cazul darii de mita, daca mituitorul poate dovedi ca a fost constrans de cel care a luat mita, atunci primul nu mai este pedepsit. Alineatul 1 al articolului 289, referitor la dare de mita, face trimitere la articolul 288 privind luarea de mita. In aceste conditii, darea de mita catre un functionar public fara atributii de decizie ori catre un functionar privat, pentru ca acesta sa-si indeplineasca in mod corect atributiile de serviciu ori sa urgenteze indeplinirea lor, nu mai constituie infractiune.

Integral in Gardianul